2023.09.15

Megjelent a Madárbarát Gazdálkodó kalendárium frissített kiadása

madárbarát gazdálkodó kalendárium

Európában a szó szoros értelmében vett ősvadon aligha található, Magyarországon pedig jószerivel nincs olyan darab föld, amely ne viselné így vagy úgy az ember keze nyomát. Hazánk területének közel 2/3-án folyik mezőgazdasági művelés. A mindenkori hasznosítás, a gazdálkodási gyakorlat éppen ezért döntően befolyásolja környezetünk, talajaink, vizeink állapotát, ezen keresztül saját egészségünket, de éppígy a természetvédelem, ezen belül a madárvédelem lehetőségeit is.

A képre kattintva megtekinthető a kiadvány letölthető pdf változata.

Kiadványunkkal a már ismert Madárbarát Kert Programhoz hasonlóan szeretnénk bevezetni Madárbarát Gazdaság Programunkat, melynek keretében a művelés alatt álló mezőgazdasági területek közül elsőként a szántó- és gyep- területeken alkalmazandó természetkímélő madárbarát módszerekkel, praktikákkal és ezek ökológiai hátterével szeretnénk az olvasót megismertetni. Ahogy a kertek esetében, itt sem csupán madárvédelemről van szó, hiszen a természetkímélő gazdálkodási módszerek és alkalmazott madárvédelmi berendezések közvetlen pozitív hatással vannak a teljes agrárélővilágra.

A madárbarát gazdálkodás valójában az emberről szól, a táj és az ember kapcsolatáról, egy, a természetes rendszereket az ember számára megőrizni képes, fenntartható gazdálkodás meg-őrzéséről, újrateremtéséről; hagyományokról, egészséges ételről és életről. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) évek óta szorosan együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy a madarak védelme a mezőgazdálkodás megfelelő támogatása mellett szakmailag meg-alapozottan valósuljon meg. Az MME számára a gazdálkodókkal való együttműködés alapvető fontosságú, kiadványunkat ezért elsősorban nekik szánjuk: gyakorlati módszereket, példákat mutatunk be, amelyekkel madárbaráttá és egyben természetbaráttá alakíthatják át gazdaságukat.

 

A Madárbarát gazdaság program létrejöttét a  LIFE NGO4GD(HU/000037) "Közösen a természetért" elnevezésű pályázat támogatja.

Life és Natura logó