2023.12.09
Börzsönyi Helyi Csoport

Téli madárgyűrűzés - Brellos Tamás emléknap

Brellos emléknap 2023

Nagyon régen nem láttunk akkora havat a Börzsönyben, mint ezekben a napokban! Igazi téli erdő hangulatban volt része annak, aki kilátogatott ez évi utolsó rendezvényünkre. 20-25 cm-es hó lepte a királyréti tájat, a Bajdázó-tavat is jég takarta. Valószínűleg ez is hozzájárult, hogy igen sok madarat tudtunk a hálóinkba csalni, a néhány hete kirakott madáretetőnkkel. A látogatók száma is jóval a várt felett alakult, 100 körüli érdeklődőnek tudtuk megmutatni a téli madárgyűrűzés rejtelmeit.

A helyszín nem véletlen, hiszen Királyrét elválaszthatatlanul kapcsolódik Brellos Tamás, királyréti erdész nevéhez, aki Helyi Csoportunk és a madarász tábor egyik alapítója volt. A közeli Tábor-réten, kedvenc fájánál emlékeztünk meg róla. Jelenlétével megtisztelt minket Pötyi Néni, Brellos Tamás özvegye és Ildikó lányuk férjével és két fiukkal.

A program nagyon jó hangulatban zajlott, Ifj. Varga Péter a madarak gyűrűzése közben mesélt a természetvédelem, madár jelölés történelméről, fontosságáról. Örömünkre nagyon sok gyermek is figyelemmel kísérte a mozzanatokat, a bátrabbak az elengedés felemelő pillanatából is kivették részüket. Nagyon sok érdeklődő kérdést kaptunk, jó volt látni, hogy az embereket valóban foglalkoztatja a számunkra nagyon fontos madárvédelem. Biztosak voltunk abban, hogy a csillogó szemek nemcsak a meleg teának és a forraltbornak köszönhetőek.

Köszönjük önkénteseink egész évi munkáját, akik a felmérések, odúprogramok, környezeti nevelés, a táborok lebonyolításán fáradoztak! Tették mindezt teljesen térítés mentesen, a Természet és a madarak iránti elkötelezettségtől hajtva.

Boldog, békés Karácsonyt kívánunk mindenkinek!