A hónap denevére: a kis patkósdenevér

Alkonyatkor mostanában már egyre gyakrabban látni ellibbenő denevéreket, lassan véget ér a telelés.

Kis patkósdenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Indulnak a kerti munkák, a rendrakások, a pincékben és a fagymentes melléképületekben azonban most is összefuthatunk hibernáló állatokkal. Leggyakrabban kis patkósdenevérekkel, akik akár április végéig is a téli szálláshelyükön maradnak. Ne zavarjuk őket, hiszen tartalékaik többségét már felélték, a rovarvilág éledéséig azonban még heteket várniuk kell!


Ne zavarjuk a denevéreket! (Fotó: Forrásy Csaba)

A kis patkósdenevér hazánkban mérsékelten gyakori. Előfordulását az elérhető közelségben lévő telelőhelyek jelenléte határozza meg, ezért leginkább a barlangos mészkőhegységeinkben, illetve a pincékkel, bányatárókkal nagy számban rendelkező hegyvidékeinken találjuk. Ezek peremén, a síkvidéki jellegű élőhelyekre is lehúzódik, de csak akkor, ha megfelelő szálláshelyeket – pl. egy nagyobb padlást, vermet – talál a közelben (a nyári és téli szálláshelye 5-10 km-nél általában nincs messzebb egymástól). Az alföldi területekről eddig egyáltalán nem került elő.

Nyaranta főleg meleg, sötét padlásokon él. A szülőkolóniák április végén, május elején alakulnak ki, amelyekben a mamák egyetlen utódukat június közepén hozzák világra. A kölykök 6 hét után önállóvá válnak, ezt követően a szülőkolóniák augusztusban fel is bomlanak.

Későn, a teljes sötétség beálltával indul vadászni, a földfelszín fölött kb. 5 méter magasan szerzi táplálékát. Kedveli a mozaikos tájat, a sövényekkel, facsoportokkal szabdalt extenzív mezőgazdasági területeket, gyümölcsösöket.

A kis patkósdenevérek nagyon hosszú életűek lehetnek, a legidősebb regisztrált egyed legalább 29 évet élt.


Lezárás miatt elpusztult kis patkósdenevér (Fotó: Boldogh Sándor)

Hazai állománya jelenleg stabil, de a szálláshelyek zavarására és környezeti adottságaira érzékeny. A padlások teljes lezárása, a présházak, pincék felújítása és az állatok elűzése sajnos sok helyen az állományok csökkenését okozták.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" programot, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. 2021-ben a lakosság előző évi szavazata alapján a cigánycsuk nyerte el ezt a címet, így idén ez a madár lesz a természetkímélő gazdálkodási módszerek népszerűsítésének...

Barna varangy (Fotó: Babocsay Gergely)

A kétéltűeket veszélyeztető egyik legfontosabb tényező a vizes élőhelyek eltűnése vagy leromlása. 

Az egyik főszereplőnk a 27-esnek nevezett hím hamvas rétihéja, pihenés közben (fotó: Hencz Péter)

A hamvas rétihéja fokozottan védett ritka ragadozómadarunk, a nyílt térségek vadásza. Afrikai telelőhelyeikről kora tavasszal indulnak el, hogy április elejétől újra elfoglalhassák fészkelőhelyeiket hazánkban. Síkvidéki területeink mocsár- és léprétjeit úgy tűnik kifejezetten kedvelik, fészkeiket gyakran itt építik a sűrű növényzet takarásában, a talajon. Számuk a 90-es...