A hónap denevére: a kis patkósdenevér

Alkonyatkor mostanában már egyre gyakrabban látni ellibbenő denevéreket, lassan véget ér a telelés.

Kis patkósdenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Indulnak a kerti munkák, a rendrakások, a pincékben és a fagymentes melléképületekben azonban most is összefuthatunk hibernáló állatokkal. Leggyakrabban kis patkósdenevérekkel, akik akár április végéig is a téli szálláshelyükön maradnak. Ne zavarjuk őket, hiszen tartalékaik többségét már felélték, a rovarvilág éledéséig azonban még heteket várniuk kell!


Ne zavarjuk a denevéreket! (Fotó: Forrásy Csaba)

A kis patkósdenevér hazánkban mérsékelten gyakori. Előfordulását az elérhető közelségben lévő telelőhelyek jelenléte határozza meg, ezért leginkább a barlangos mészkőhegységeinkben, illetve a pincékkel, bányatárókkal nagy számban rendelkező hegyvidékeinken találjuk. Ezek peremén, a síkvidéki jellegű élőhelyekre is lehúzódik, de csak akkor, ha megfelelő szálláshelyeket – pl. egy nagyobb padlást, vermet – talál a közelben (a nyári és téli szálláshelye 5-10 km-nél általában nincs messzebb egymástól). Az alföldi területekről eddig egyáltalán nem került elő.

Nyaranta főleg meleg, sötét padlásokon él. A szülőkolóniák április végén, május elején alakulnak ki, amelyekben a mamák egyetlen utódukat június közepén hozzák világra. A kölykök 6 hét után önállóvá válnak, ezt követően a szülőkolóniák augusztusban fel is bomlanak.

Későn, a teljes sötétség beálltával indul vadászni, a földfelszín fölött kb. 5 méter magasan szerzi táplálékát. Kedveli a mozaikos tájat, a sövényekkel, facsoportokkal szabdalt extenzív mezőgazdasági területeket, gyümölcsösöket.

A kis patkósdenevérek nagyon hosszú életűek lehetnek, a legidősebb regisztrált egyed legalább 29 évet élt.


Lezárás miatt elpusztult kis patkósdenevér (Fotó: Boldogh Sándor)

Hazai állománya jelenleg stabil, de a szálláshelyek zavarására és környezeti adottságaira érzékeny. A padlások teljes lezárása, a présházak, pincék felújítása és az állatok elűzése sajnos sok helyen az állományok csökkenését okozták.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.