A hónap denevére: a kis patkósdenevér

Alkonyatkor mostanában már egyre gyakrabban látni ellibbenő denevéreket, lassan véget ér a telelés.

Kis patkósdenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Indulnak a kerti munkák, a rendrakások, a pincékben és a fagymentes melléképületekben azonban most is összefuthatunk hibernáló állatokkal. Leggyakrabban kis patkósdenevérekkel, akik akár április végéig is a téli szálláshelyükön maradnak. Ne zavarjuk őket, hiszen tartalékaik többségét már felélték, a rovarvilág éledéséig azonban még heteket várniuk kell!


Ne zavarjuk a denevéreket! (Fotó: Forrásy Csaba)

A kis patkósdenevér hazánkban mérsékelten gyakori. Előfordulását az elérhető közelségben lévő telelőhelyek jelenléte határozza meg, ezért leginkább a barlangos mészkőhegységeinkben, illetve a pincékkel, bányatárókkal nagy számban rendelkező hegyvidékeinken találjuk. Ezek peremén, a síkvidéki jellegű élőhelyekre is lehúzódik, de csak akkor, ha megfelelő szálláshelyeket – pl. egy nagyobb padlást, vermet – talál a közelben (a nyári és téli szálláshelye 5-10 km-nél általában nincs messzebb egymástól). Az alföldi területekről eddig egyáltalán nem került elő.

Nyaranta főleg meleg, sötét padlásokon él. A szülőkolóniák április végén, május elején alakulnak ki, amelyekben a mamák egyetlen utódukat június közepén hozzák világra. A kölykök 6 hét után önállóvá válnak, ezt követően a szülőkolóniák augusztusban fel is bomlanak.

Későn, a teljes sötétség beálltával indul vadászni, a földfelszín fölött kb. 5 méter magasan szerzi táplálékát. Kedveli a mozaikos tájat, a sövényekkel, facsoportokkal szabdalt extenzív mezőgazdasági területeket, gyümölcsösöket.

A kis patkósdenevérek nagyon hosszú életűek lehetnek, a legidősebb regisztrált egyed legalább 29 évet élt.


Lezárás miatt elpusztult kis patkósdenevér (Fotó: Boldogh Sándor)

Hazai állománya jelenleg stabil, de a szálláshelyek zavarására és környezeti adottságaira érzékeny. A padlások teljes lezárása, a présházak, pincék felújítása és az állatok elűzése sajnos sok helyen az állományok csökkenését okozták.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Kapcsolódó hírek

A denevéranyák szülőközösségeket képeznek. A vadászat ideje alatt a kölyköket a szálláshelyen u.n. denevéróvodákban hagyják, ahol egymást melegítik a kicsik (kereknyergű patkósdenevér – fotó: Boldogh S.

A denevérek ősszel párzanak, a petesejt azonban csak tavasszal termékenyül meg, mikor az emelkedő hőmérséklet és az éledő rovarvilág sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít az embrió fejlődéséhez. A terhesség alig másfél hónap, a kölykök – fajtól és az aktuális időjárástól függően – május végétől július elejéig születnek. Mivel emlősállatok, így utódaikat elevenen hozzák a...

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Hegyesorrú denevér (Fotó: Atli Arnarson)

Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik, egy kifejlett állat akár 25 gramm is lehet - bár ez is mindössze 6 szem kockacukor súlya. Megjelenésében, életmódjában és a veszélyeztető tényezők tekintetében nagyon hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran vegyes kolóniákat is alkot (a két fajra vonatkozó adatok „nagy Myotis” név alatt gyűlnek).