Hova fordulhatunk, ha fecskepusztítást, fecskefészek-leverést, telepmegsemmisítést tapasztalunk?

A májusi ítéletidő miatt újabb állománycsökkenést elszenvedő fecskéinknek csak akkor van esélye legalább részben pótolni az első költés veszteségeit, ha a fecskevédelmi eszközök alkalmazása mellett társadalmi összefogás indul a törvénytelen és értelmetlen fecskepusztítások, fészekleverések, telepmegsemmisítések ellen. 

 

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak. A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen!


 Értelmetlenül és érthetetlenül levert molnárfecske fészkek
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Bármennyire megdöbbentő is, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság egy része egyre kevésbé toleráns a velünk együtt élő állatok iránt. Zavarja őket a falusi kakaskukorékolás, a ház előtti gólyafészek és az eresz alatti fecskecsalád ("zajosak és piszkosak" - mondják), és ezért feljelentik az állattartó szomszédot, nyíllal lelövik a gólyákat, légpuskázzák a fecskéket, leverik a tojásos és fiókás (!) fészkeket (néhány a megtörtént esetek közül). Sokszor a nemtörődömség, a törvények nemismerete áll a fecskepusztítás hátterében. Ennek tipikus esete, amikor az előző évekről ottmaradt építkezési földhalmokat (jellemzően út- és autópálya építésekkor) május-augusztus folyamán, tehát a partifecskék költési időszakában dózerolják el - "természetesen" a madarakkal együtt.

 

A 2010-es fecskevédelmi év egyik nagy eredménye, hogy - értesülve a fecskék elképesztő mértékű állománycsökkenéséről - egyre többen figyelnek az épületfelújítások, földmunkák által veszélyeztetett, a költési időszakban törvénytelenül megsemmisített fecsketelepekre.

 

Mit tehetünk?
Ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalunk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást, a legjobb, leggyorsabb megoldás, ha a területileg illetékes zöldhatósághoz (Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Vízügyi Felügyelőséghez [KÖTEVIFE])  fordulunk. Ez az országos hatósági hálózat köteles és jogosult eljárni minden ilyen bejelentés ügyében.

A területileg illetékes zöldhatóságok listáját megtalálja itt >>. Az oldalon, a felsorolás előtt, található az a felügyelőség-kereső településlista, melynek segítségével kideríthető a területi illetőség. A bejelentést mindenképpen írásban, e-mailen (vagy postai levélben, de ez sokkal lassúbb) érdemes megtenni, mert ennek nyoma van.

Természetesen az MME-hez is lehet bejelentést tenni, mivel azonban az egyesület civil szervezetként semmiféle ellenőrzési és hatósági jogkörrel nem rendelkezik (ebben a tekintetben az MME is az állampolgárokkal azonos jogérvényesítési körbe tartozik), a bejelentéseket mi is csak továbbítani tudjuk a hatóságokhoz. 

 

 

 Látogassa meg Ön is az Európában egyedülálló lakossági fecske oldalt
- ide bárki feltöltheti fecske adatait, ami segíti a védelmüket -
és az itt megtekinthető füsti fecske
fészekkamerát, melynek
köszönhetően bárki élőben figyelheti a madarak
költését.

 

 

Kapcsolódó cikkek, oldalak 

 

  Orbán Zoltán

 

 


Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...