Hunyorok

Hazánkban három hunyorfaj él, vagy úgy is mondhatnánk, hogy hazánk területén három hunyorfaj osztozik. Ugyanis e három rokon faj úgy jöhetett létre, hogy közös ősük különböző populációi egymástól földrajzilag elkülönülten fejlődtek és terjedtek tovább.

Illatos hunyor, pirosló hunyor és kisvirágú hunyor (Fotók: Babai Dániel, Kurucz Lajos)

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) elterjedésének nyugati szegélye található Magyarország területén, főként az Északi-középhegységben találkozhatunk vele, de a Dunazug-hegységben is előfordul. A kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum) a Dunántúlon fordul elő, míg az illatos hunyor (Helleborus odorus) elterjedésének északi szegélye van nálunk, a Dél-Dunántúlon, például a Mecsekben találkozhatunk vele.


Pirosló hunyorral gyógyított disznó lyukas füle (Fotó: Babai Dániel)

A hunyorok erősen mérgezők, de a népi gyógyászatban egyes fajokat humán- és állatbetegségek esetén is használtak. Gyimesben a pirosló hunyor gyökerével még a közelmúltban is kezelték a házisertést. Ha egy állat étvágytalan volt, árral kilyukasztották a fülét és egy darab „eszpenz” gyökeret húztak bele. Az állat ettől rendszerint jobban lett, viszont a gyökér körüli szövetei elhaltak, így lyukas maradt a füle.

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: