Idén is Magyar Természet Napja!

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 2016. május 22-én, vasárnap a Szent István Parkba. Töltsünk közösen egy napot a természet iránti tisztelet jegyében! Számos gyermekfoglalkoztató program, játékok, kézműves foglalkozások várják a látogatókat!

Magyar Természet Napja (Fotók: Bajomi Bálint)

Dátum: 2016. május 22. (vasárnap) 10.00 -16.00 óra
Helyszín: Szent István Park (1137 Budapest, Pozsonyi út)

Programok

Csipogó Játszóház-élőhelyek és fajok bemutatása
Természet kincsei bemutató - madárfészkek,tojások, tollak, csontok
Madárbarát kert - madárbarát eszközök bemutatója, tanácsadás
mYnest- a természetfotós játszótér bemutatása, kipróbálása a Nádland Kft jóvoltából.
Rejtőzködő állatok megkeresése - játék
Madaras memória bajnokság
Élő Duna Turné interaktív társasjáték a vizes élőhelyekről és az ott élő állatvilágról
Állatfigurák színezése, fotófal, óriás kocka kirakó
Fotózkodás a WWF óriáspandájával
Fotózási lehetőség Szilaj Bélával (6 méteres szürke marha akció ballon)
Roll-up kiállítás Budapest és Magyarország természeti értékeiről
Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért-  természeti, társadalmi és gazdasági értékeink, globális kihívások megismerése.
Mindent a barlangjainkról - a Barlangkutató Társulat kiállítása
Mimó és Csipek - Európalánta Egyesület
Újrahasznos kREatívkuckó - hulladékok rendszerezése és az újrafelhasználhatóságuk
Kukatúra Óriástársas - a résztvevők Mimó és Csipek figuráinak bőrébe bújva az óriástársasjáték figuráivá válnak, és maguk adják meg a dobókocka kérdéseire a megfelelő választ.
Ökos Tódor játéktára - hétköznapi hulladékok felhasználásával készült játékok.

11.00 - 11.20 Frekot Erika - Mesés barangolások  című mesekönyv sorozat első kötetének bemutatása:  A mi bolyunk és más mesék  
11.20 - 12.00 Kalap Jakab - Madarak és Fák CD bemutatója
13.00 -14.30 Madaras túra a Margitszigeten odúkukucskálóval  (találkozó a Margitszigeti szökőkútnál 13.00 órakor)


Miért jött létre a Nap?

Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Célunk az volt, hogy megalapítsuk a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsuk a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet, és közel 15 000 ember csatlakozott, így a dedikált napot létrehoztuk!
Ezzel a páratlan társadalmi összefogással bebizonyosodott, hogy a magyarok elkötelezetten és őszinte ragaszkodással állnak ki természeti értékeink és erőforrásaink védelme mellett.

A Magyar Természet Napja május 22-e lett, amikor globálisan a Biodiverzitás Világnapját ünnepeljük. A jeles napot először 2015. május 22-én, a Margit-szigeten található Holdudvarban tartotta meg a három kezdeményező szervezet. Az első Magyar Természet Napja esemény fotói megtekinthetőek az alábbi linken: http://wwf.hu/fotogaleria/megunnepeltuk-a-magyar-termeszet-napjat

Szeretnénk emellett, ha országszerte sok esemény jönne létre a magyar természeti értékek tiszteletére. Reméljük idén, és az elkövetkező években számos település és közösség szervezi majd a saját programját ezen alkalomból, hiszen ez mindannyiunk közös ünnepe, ezen a napon mindnyájan saját helyi értékeinknek adózunk.

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.