Idén is üzemel a kerecsenfigyelő webkamera

A kamerákat és tartozékait tavaly márciusban szerelték fel a MAVIR, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett, nemzetközi kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében. Ezáltal a világon először sikerült élőben követni egy kerecsensólyom pár költését és fiókanevelését. A közvetítés a nagyfeszültségű oszlopon található fészekből idén is folytatódik.

Kerecsensólyom portré (Fotó: Bagyura János)


A megfigyelt műfészekbe idén március elején érkezett meg egy kerecsensólyom pár (a kerecsensólyom fokozattan védett, eszmei értéke példányonként 1 millió Ft). A madárvédő kollégák a fészek közelében egy életerős hímre, majd egy tojóra, lettek figyelmesek, melynek szárny fesztávolsága meghaladja az egy métert. Örömmel tapasztalták, hogy az a kerecsenpár érkezett vissza, akik az elmúlt évben is két egészséges fiókának adtak életet. Mivel a tojó a műfészekben fogyasztotta a hímtől kapott zsákmányát arra következtettünk, hogy a fészekfoglalás megtörtént. A madarak, ha váratlan zavaró esemény nem történik, ebben a fészekben fognak költeni, amit a kamera segítségével a nap 24 órájában figyelemmel kísérhetünk egész tavasszal és nyáron, a költésen keresztül a fiókák kirepüléséig.

Kerecsen fészek webkamera képe (Forrás: MAVIR)

Kerecsen fészek webkamera képe (Forrás: MAVIR)


Március 18-án 12 órakor láttuk meg, hogy már három tojást melegít a tojó. Várhatóan még 1-2 tojást fog tojni, amiket egyre ritkábban lehet látni, mivel most már folyamatosan kotlanak.

További információk:

- Négyszáz felett volt tavaly a kirepülő kerecsensólyom fiókák száma
- Újabb összefoglaló kisfilm a kerecsensólyom megfigyelésről
- Elindult a világ első kerecsensólyom webkamerája

További webkamerák az MME oldalán elérhetőek ITT>>Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.