Idén is üzemel a kerecsenfigyelő webkamera

A kamerákat és tartozékait tavaly márciusban szerelték fel a MAVIR, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett, nemzetközi kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében. Ezáltal a világon először sikerült élőben követni egy kerecsensólyom pár költését és fiókanevelését. A közvetítés a nagyfeszültségű oszlopon található fészekből idén is folytatódik.

Kerecsensólyom portré (Fotó: Bagyura János)


A megfigyelt műfészekbe idén március elején érkezett meg egy kerecsensólyom pár (a kerecsensólyom fokozattan védett, eszmei értéke példányonként 1 millió Ft). A madárvédő kollégák a fészek közelében egy életerős hímre, majd egy tojóra, lettek figyelmesek, melynek szárny fesztávolsága meghaladja az egy métert. Örömmel tapasztalták, hogy az a kerecsenpár érkezett vissza, akik az elmúlt évben is két egészséges fiókának adtak életet. Mivel a tojó a műfészekben fogyasztotta a hímtől kapott zsákmányát arra következtettünk, hogy a fészekfoglalás megtörtént. A madarak, ha váratlan zavaró esemény nem történik, ebben a fészekben fognak költeni, amit a kamera segítségével a nap 24 órájában figyelemmel kísérhetünk egész tavasszal és nyáron, a költésen keresztül a fiókák kirepüléséig.

Kerecsen fészek webkamera képe (Forrás: MAVIR)

Kerecsen fészek webkamera képe (Forrás: MAVIR)


Március 18-án 12 órakor láttuk meg, hogy már három tojást melegít a tojó. Várhatóan még 1-2 tojást fog tojni, amiket egyre ritkábban lehet látni, mivel most már folyamatosan kotlanak.

További információk:

- Négyszáz felett volt tavaly a kirepülő kerecsensólyom fiókák száma
- Újabb összefoglaló kisfilm a kerecsensólyom megfigyelésről
- Elindult a világ első kerecsensólyom webkamerája

További webkamerák az MME oldalán elérhetőek ITT>>Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.