Idén rekordot dönthetünk! - VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom

Meglepő fordulatot vett a madarak gyülekezési üteme. A ma reggeli adatok szerint a számlált madarak meghaladják a tavalyi, adott periódusra eső mértéket, s ha ez a növekedési ütem megmarad, akkor megdöntheti a 2007-es adatokat!

 

Fotó: Csonka Péter


Eddigi híreinkben arról adhattunk számot, hogy a közel 20 fokos október végi időjárás jelentős mértékben befolyásolta a madarak vándorlását, s a korábbi években mért adatokkal szemben, meglehetősen kevés madár érkezett meg eddig telelni.

Az Öreg-tónál 6200 lúd éjszakázik már, 90 %-a nagy lilik, a sirályok száma 3000, kollégáink felfigyeltek egy füstös cankóra is.

A Ferencmajori-halastavaknál 3800 lúd volt látható, volt közöttük 4 vörösnyakú- és 1 örvös lúd.
 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 3-4-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A program folyamatosan frissűl, kérjük kövesse nyomon a híreket! Frissült: 2020. 09.17. 12:34

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.