Időben érkezett a tavasz – mit mondanak vonuló madaraink?

Az enyhe 2021/2022-es tél után egy szokatlanul hűvös tavasz érkezett, a természetfigyelő ember azt érezheti, hogy a vonuló madarak is később érkeznek az idén. Vajon igazolják ezt a madármegfigyelők adatai is? A válasz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MAP-adatbázisának adatai alapján egyértelműen igen!

Füsti fecske (fotó: Orbán Zoltán)

A MAP, azaz Madáratlasz Program adatbázisát a nemrégiben megjelent Magyarország madáratlasza c. könyv adatgyűjtéséhez hozta létre 2014-ben az MME Monitoring Központja. A könyv megjelenésével nem került „nyugdíjazásra” az adatbázis, hiszen több száz önkéntes madármegfigyelő továbbra is feltölti ide megfigyelési adatait. A regisztrált felhasználók a Térképek menüpontban megtalálják a Fajok előfordulási gyakorisága pontot, nézzük meg innen néhány faj grafikonját!

A grafikonokon a kék jelzés azt mutatja be, hogy az előző öt év adatgyűjtései során milyen gyakorisággal észlelték a madarászok az adott fajt (a terepi megfigyelések hány százalékában látták vagy hallották), a piros vonal a 2022. évi adatokat ábrázolja. A szürke oszlopok az egyes hetekben felmért mintaterületek számát jelölik. A háttér rácsozásának függőleges vonalai is a hetekhez igazodnak: a vonalak 5-5 hetente követik egymást (tehát nem a hónapokat!). A kékkel jelölt értékekről leolvasható egy-egy faj jellemző érkezési, távozási időszaka. A példaképpen bemutatott cigánycsuk, a fehér gólya és a nyaktekercs eddigi idei adatai is egy-két hetes késést mutatnak az előző öt év átlagához képest.

Érdekes megnézni néhány áttelelő madárfajt is. Azt gondolhatnánk, hogy az enyhe télben több madár telelt át a szokásosnál. Az adatok alapján nem feltétlenül! Egyrészt az északról érkező, nálunk telelő madarak – mint például a fenyőrigó – a máshol is szokatlanul enyhe télben nem feltétlenül jöttek el a Kárpát-medencéig. Másrészt a táplálék mennyisége is befolyásolja az áttelelő madarak számát: az alacsony mezeipocok-állomány miatt a szokásosnál kevesebb rágcsálókat fogyasztó faj: nagy őrgébics, erdei fülesbagoly, kékes rétihéja volt megfigyelhető az elmúlt télen.

Az egész évben hazánkban tartózkodó madarak közül a zöldike grafikonját mutatjuk be, ami viszont az elmúlt öt év állománycsökkenését példázza.

A MAP-adatbázis számos további érdekes funkciót rejt, érdemes böngészgetni a map.mme.hu oldalon! Az adatbázisban nem csak számos további faj grafikonja nézhető meg, de az összehasonlítás éve is állítható.

 

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...