II. Őszi kikerics túra - Beszámoló

2013 szeptember 14-én csodálatos időben, nagy érdeklődés mellett, 19 fő részvételével ért véget a II. Őszi kikerics túra a kiskőrösi Szücsi erdőben. A program a TE SZEDD! Önkéntesen a tiszta Magyarországért rendezvény része volt.

A köztudatba Szücsi-erdő néven vonult be az 1974-ben védetté nyilvánított, majd 1990-ben Kiskőrösi Turjános Természetvédelmi Terület néven egyesített Kiskőrösi Szücsi-erdő és Tabdi Kőrises égerláp. A védett terület Kiskőrös központjától mintegy 2-3 kilométerre északra, 550 hektáron terül el, és közel 300 növényfaj élőhelye. A szeptemberi túránk alkalmával a 300 növényfajból az őszi kikerics került a figyelem középpontjába.

A csapat (Fotó: Kósa Gyula)
A csapat


Az őszi kikerics a liliomfélék családjába tartozó, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus-szeptemberben virító évelő növény. A viráglepel alsó, színtelen része csőszerű, 20-30 cm hosszú, csúcsán 6 ibolyás-rózsaszínű lepellevélre tagolódik.

Őszi kikerics (Fotó: Kósa Gyula)
Őszi kikerics (Fotó: Kósa Gyula)
Őszi kikerics

 

Egy nagy tőszámú kornistárnics mezőt is meglátogattunk (Fotó: Kósa Gyula)
Egy nagy tőszámú kornistárnics mezőt is
meglátogattunk
(Fotók: Kósa Gyula)


Aki lemaradt a szervezett programról szeptember 22-én egy kis fotósles renoválás után fakultatívan meglátogathatja a területet.


Legközelebbi programok a Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoportban:

szept. 21. Kiskunmajsa szüreti napok

szept. 22. Kiskőrös, Szücsi TT- fotós les renoválása (16 óra), fakultatív program: pót őszi kikerics túra

szept. 28. Tabdi-szüreti napok

okt.5. Kiskőrös-szabadidő park- Állatok világnapja - Egész napos program, mme sátor, előadások, gyerek programok, stb

okt.6. Kiskőrös, Szücsi TT- Sallai láprét -9 – 11 óráig Európai madármegfigyelő nap.

További információ: Kósa Gyula 70/8660-646

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Kósa Gyula
Bács-Kiskun Megyei Helyi Csoport

 

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.