Indulnak a gólyák

Népi megfigyelés szerint augusztus 20-án, Szent István napján indulnak el a gólyák délre, de azért az indulás időpontja nincs kőbe vésve, sőt, az őszi és téli időjárásra is következtettek belőle régen. „Ha korán indulnak a gólyák, akkor hideg lesz a tél.”

Fekete gólyák (Fotó: Morvai Szilárd)

Hazánkban két gólyafaj költ, a fekete gólya (Ciconia nigra) és a fehér gólya (Ciconia ciconia). A két madár viselkedése jelentősen eltér, a fekete gólya háborítatlan erdőkben fészkel – meleg is lenne az a fekete „zakó” a tűző napon, egy oszlop tetején – táplálkozási és vonulási szokásaikban azonban hasonlóak. Augusztus folyamán a gólyák csapatokba verődve táplálkoznak, gyülekeznek, majd a Földközi-tenger partvidéke mentén repülve a Boszporusz fölött, aztán a Szuezi-csatorna környékén kelnek át Afrikába.


Fehér gólyák (Fotó: Morvai Szilárd)

Sok más vándorral ellentétben tehát nem repülik át a Földközi-tengert, hanem a szárazföld felett kialakuló felszálló légáramlatokon vitorláznak. Őszi vonulásuk során akár több hétre is megállnak egy-egy táplálékban gazdag pihenőhelyen, tél végén, tavasszal viszont hosszabb megszakítás nélkül igyekeznek haza, hogy megkezdjék a költést.

 

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: