Ismét lesz országos erdei fülesbagoly gyülekezőhely-felmérés

A 2011/12-es téli szezonban ismét megrendezik az országos erdei fülesbagoly gyülekezőhely felmérést. Bár az erdei fülesbagoly (Asio otus) hazánk egyik legközismertebb  bagolyfaja sem a fészkelő- sem pedig a telelőállomány nagyságával nem vagyunk tisztában. Az immár harmadik alkalommal megszervezett, összehangolt munka célja hogy regionális illetve országos szinten aktuális képet kapjunk elterjedéséről.

erdei fülesbagoly (fotó: Orbán Zoltán)


A felmérés önkéntes alapú, olyanok jelentkezését várják, akik az erdei fülesbagoly gyülekezőhelyeket a módszertanban leírtaknak megfelelően fel tudják mérni.

Jelentkezni előzetesen az asiootus@nimfea.hu e-mail címen kell, hogy a területi átfedéseket korrigálni tudják, így egy települést ne mérjen fel 2-3 ember párhuzamosan.  Egy felmérő több települést is vállalhat, de csak annyit, amennyit mindhárom téli hónapban be tud járni.

A felmérések időpontjai:

  • 2011. december 16-17-18.
  • 2012. január 13-14-15.
  • 2012. február 10-11-12.


További információ és felmérési protokoll >>

Adatlap 2011-2012 >>

Térkép és településlista >>Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A fenti kis képen erdei fülesbagoly látható
(fotó: Orbán Zoltán)Kapcsolódó hírek

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.