Itt a tavasz, indul a Madárles!

Végre megérkezett a várva várt tavasz. Gólyáink nagy része már a fészkén ül, lassan a fecskék és a kakukkok is elkezdenek visszatérni költőterületeikre. Magyarországon áthaladnak és megpihennek az északra tartó vonuló madarak is, így tavaszonként meglehetősen nagy a sürgés-forgás hazánkban.

Fehér gólya fészekanyaggal (Fotó: Orbán Zoltán).

A Tavaszi madárles program a madárvonulás megfigyelésével foglalkozik, kiemelt fajok a fehér gólya, a füsti fecske, a sarlós fecske, a kakukk és a gyurgyalag. A program felhívja a figyelmünket erre a lenyűgöző természeti jelenségre, bemutatja milyen nehézségeket kell leküzdeniük a madaraknak vonulásuk során és ötleteket ad arra, hogy mivel tudjuk segíteni vonuló madarainkat.

A madárvonulás évenkénti megfigyelése rendkívül hasznos adatokkal szolgál a tudomány számára. Az adatok elemzése segít megértenünk például, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra, melynek mi emberek is szerves részei vagyunk.  

A  Tavaszi madárles webes felületén szeretettel várjuk a madárvonulással kapcsolatos adataikat. Amint megpillantják vagy meghallják a program 5 megfigyelt fajának egyikét, regisztrálják az adatot >> itt. Az adatok regisztrációja nagyon egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe. A térképes megjelenítés sajnos jelenleg nem működik, de remélhetőleg hamarosan üzembe kerül.

A programban Európa legtöbb országa részt vesz, néhány ország még Ázsiából is csatlakozott, már több mint 6000 megfigyelést regisztráltak az elmúlt hetekben. A Tavaszi madárles program honlapja gyermekbarát, a megfigyelés és az adatok regisztrációja kiváló program családoknak és iskoláknak, de felnőttek számára is kifejezetten érdekes lehet. Csatlakozzanak önök is a tavaszi madárlesőkhöz.

Napsütéses napokat kívánunk mindenkinek.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.