Itthon több mint 215 ezer madarat láttunk az Európai Madármegfigyelő Napokon

A hagyományosan minden év október első hét végéjén megrendezésre kerülő Európai Madármegfigyelő Napok 110 magyarországi helyszínén a közel 3 ezer résztvevő több mint 215 ezer madarat figyelt meg az elmúlt szombaton és vasárnapon. Az európai országok közül hazánk a 4. lett a helyszínek számát nézve, 5. a megfigyelt madarak mennyiségében és 6. a résztvevőket tekintve.


Spanyolország lett az első mind a helyszínek, mind a résztvevők számában, a megfigyelt madarak esetében viszont Svédország végzett az élen. Az összeurópai számok figyelemreméltóak: 1 065 helyszínen, több mint 58 ezer ember, közel 2 millió 750 ezer madarat látott.


Nálunk több érdekes madarat is megfigyeltek: egy vándorpartfutó, négy pásztorgém, valamint több helyen apácalúd is előkerült. Sok kései vonuló fajt is láttak: kakukkot, 4 497 füsti fecskét, 36 molnárfecskét és 60 partifecskét. A három leggyakoribb madár nálunk a seregély (142 786 példány), nyári lúd (14 180 példány) és a dankasirály (20 221 példány), míg egész Európára nézve a seregély, a tőkés réce és a szárcsa volt.


Megfigyelt madarak példányszáma megyénként
(Grafika: MME Monitoring Központ/Nagy Zsolt).Résztvevők száma megyénként
(Grafika: MME Monitoring Központ/Nagy Zsolt)


A felső kis képen a fővárosi, naplás-tavi
EMN rendezvényről látható részlet
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

 

 

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

 

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.