Jeladós szalakóták Spanyolországban és itthon

Két jeladós szalakótánk, „Pétör” és „Csele” szinte pontosan egy hónapja szelték át az Egyenlítőt  s azóta is egyre délebbre repülnek  folyamatosan távolodva Európától. Útjuk során hosszabb időre megpihentek az északi félteke szavanna övezetében, mára azonban már a Kalaháritól északra fekvő, dél-afrikai szavannákat járják. 

Ideális szalakóta élőhely Afrikában (Fotó: internet).

Ideális szalakóta élőhely Afrikában (Fotó: internet).

Egy spanyol projekt során 2011 és 2014 között ugyanolyan 5 grammos PTT jeladókkal láttak el szalakótákat, mint amilyent a mi madaraink viselnek. Mivel „Csele” és „Pétör” már Dél-Afrika szívében - feltehetőleg a telelőterületeik közelében járnak- érdemes útjukat összevetnünk nyugati fajtársaikéval.

 
A bal oldali képen a spanyol szalakóták vonulási útvonala látható, míg jobb oldalon a magyar szalakóták eddig megtett útja.

A fenti térképeken jól látható, hogy a spanyol madarak mindvégig Afrika nyugatabbra eső területeit választották, míg a magyar példányok szinte végig Afrika közepén haladtak dél felé, a számukra legrövidebb úton. A térképekről leolvasható az is, hogy a Magyarországon költő madarak Afrikán belül ugyanazokat  a területeket részesítik előnyben, mint a Spanyolországban költő fajtársaik.

A spanyol kutatások érdekes eredményeképp arra is fény derült, hogy a szalakóták javarészt éjjel vonulnak. Az éjszakai vonulás nagy előnye, hogy így a madarak elkerülik a nappali hőséget, és a ragadozók többségét. 


Éjjel vonuló madarak (Fotó: Bob King).

A jeladós madarak vonulási sebessége az éppen átrepülendő élőhely minőségével változik, ez annyit jelent, hogy a nehezebb terepet, mint például a sivatagokat gyorsabban, a legtöbb esetben megállás nélkül repülik át a szalakóták. A táplálkozásra alkalmasabb helyeken azonban akár több napos pihenőkkel is megszakítják útjukat.

„Csele” jelenleg Botswanában, a Chobe Nemzeti Park területén tartózkodik, míg „Pétör” éppen átrepülte Namíbia határát, és az Etosha Nemztei park közelében tölti napjait. 


A Chobe Nemzeti Park Botswanában (Fotó: rowadventures.com).

Göcző Gabriella

Kapcsolódó hírek

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni. 

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 28. 9:13