Jól éreztük magunkat a XVII. Fehértó Napján

A progamot szervező Körös-Maros Nemezeti Park Igazgatóság (KMNPI) munkatársai beszámolója szerint 2.500-3.000 látogatót vonzott idén is az egész napos "XVII. Fehér-tó Napja" rendezvény Kardoskúton.

Fehértó Napja, Kardoskút - 2016. szeptember 17. (Fotó: Orbán Zoltán).

A KMNPI nyílt napján az érdeklődők bejuthatnak a Fehértő fokozottan védett, egyébként nem látogatható területeire is. Az idei nyár sok esőjének köszönhetően a tómeder keleti részében volt víz, így változatos medávilágban gyünyörködhettek a távcsövekbe, teleszkópokba pillantó madármegfigyelők.

A rendezvény fesztivál eseményei szokás szerint a Kardoskúti Múzeum és Pusztaközpontban várták a gyerekeket és felnőtteket. Itt kapott helyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sátra is, ahol az egyesület által koordinált kékvércse-védelmi LIFE+ projekttel, játszószőnyeggel, játékos fejtörőkkel és a Madárbarát kert program eszközeivel vártuk az érdeklődőket.

A játszószőnyeg nagy sikert aratott – a gyerekek játszhattak, miközben szüleik kényelmesen pihenhettek is (Fotó: Orbán Zoltán).
A játszószőnyeg nagy sikert aratott – a gyerekek játszhattak, miközben szüleik
kényelmesen pihenhettek is.

Az ilyen események fő célja nem csak az, hogy betekintést adjunk a munkánkba, de válaszoljuk az emberek „madaras” és természetvédelmi kérdéseire is (Fotó: Orbán Zoltán).
Az ilyen események fő célja nem csak az, hogy betekintést adjunk a munkánkba,
de válaszoljuk az emberek „madaras” és természetvédelmi kérdéseire is.

Köszönjük önkénteseinknek az egész napos munkát, a nemzeti park munkatársainak pedig az ismételt vendéglátást ezen a jó hangulatú eseményen! (Fotó: Orbán Zoltán)
Köszönjük önkénteseinknek az egész napos munkát, a nemzeti park munkatársainak
pedig azismételt vendéglátást ezen a jó hangulatú eseményen!
(Fotók: Orbán Zoltán)

 

Orbán Zoltán

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926)
programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja.

A ”Kék vércse védelme a Kárpát-medencében” (LIFE11 NAT/HU/000926) program
partnerei: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (projekt koordinátor),
a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság,
a Magyar Természettudományi Múzeum, a Raptor Protection of Slovakia és a
The State Nature Conservancy of the Slovak Republic

www.falcoproject.eu

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.