Kampány a madarak áramütésének megelőzésére - harmadik országos szabadvezeték-felmérés

Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők! Az MME harmadik alkalommal szervez országos szintű, önkéntes alapú felmérést a madarakat érő áramütések monitorozása céljából, a parlagisas-védelmi LIFE program keretében utoljára. A felmérés időpontja: 2005. szeptember 17-18. (szombat-vasárnap).

Az előző két felmérésen résztvevő önkénteseknek köszönhetően megsokszoroztuk információinkat a madarakat érő áramütések jelentőségéről. A probléma országos megoldása még mindig várat magára, de az újabb pontos adatok és a rendszeres sajtóvisszhang fontos a megoldás felé vezető úton.

A szeptemberi felmérés rendkívül fontos adatokat fog szolgáltatni a frissen kirepült, tapasztalatlan madarakat érő áramütésekkel kapcsolatban. Ezúttal sajnos várhatóan nagyobb számú áldozatot találunk majd, mint a tavaszi felmérés során.

Kérjük részvételével segítse munkánkat! Természetesen nem csak a megadott hétvégén lehet elvégezni a felmérést, hanem az azt megelőző vagy követő héten egyaránt! (Az egy területen dolgozó madarászoknak célszerű előre egyeztetniük a kiválasztott szakaszokat, hogy ne ugyanazt a vezetékszakaszt mérje föl több csapat.)

A kampány ütemezése szempontjából nagyon fontos, hogy az adatok közvetlenül a felmérés után, legkésőbb 2005. szeptember 26-ig beérkezzenek az MME Monitoring Központjába!

MME Monitoring Központ
H-4401 Nyíregyháza 1. Pf. 286.
Fax.: (42)443-544
E-mail: monitor@zeus.nyf.hu

Adatlap és a felmérés módszerei alább letölthetők, illetve a Monitoring Központtól kérhetők a fenti címen. Az adatokat a beérkezés után azonnal feldolgozzuk, és 2005. szeptember 29-én, sajtótájékoztató keretén belül közöljük.


További információ:
Az áram ára (adatlap, a tavalyi felmérés eredményei, szakanyag stb.)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.