Keselyűgyilkos állatorvosi gyógyszer európai forgalomban!

A gyilkos szer, amely a közelmúltban jelent meg kereskedelmi forgalomban az Európai Unióban, nem is olyan régen majdnem teljesen kipusztította az Ázsia déli részein élő keselyűfajokat.

Fakókeselyű-portré (Fotó: Orbán Zoltán).


A főleg Pakisztánban, Indiában és Nepálban szarvasmarháknál alkalmazott Diclofenac nevű gyulladáscsökkentő három keselyűfaj állományának 99%-át irtotta ki az elmúlt 10 évben!

Bár ezekben az országokban mára a Diclofenac tiltott készítmény lett, Spanyolországban (ahol az európai keselyűk 80%-a él) és Olaszországban egyre elterjedtebb, annak ellenére, hogy biztonságos, helyettesítő gyógyszerek állnak rendelkezésre. A Spanyol Madárvédelmi Egyesület (SEO/BirdLife), a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB) és a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF) által készített tanulmány katasztrofális helyzetet vetít előre az európai keselyűfajok jövőjére nézve.


A szer által veszélyeztetett fajok egyike a saskeselyű (Videó: Orbán Zoltán).

 

Európában négy keselyűfaj él és az EU törvényei szerint mind védett. Míg a dögkeselyű a „Veszélyeztetett”, a barátkeselyű a „ Mérsékelten fenyegetett” kategóriába tartozik a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, a saskeselyű és fakó keselyű állományai több millió eurós segítséggel, a természetvédelmi kezelés hatására mára növekedni kezdtek. Most mindez egy csapásra veszélybe kerülhet.

Fakó keselyű (Fotó: Nagy Károly).
Fakó keselyű (Fotó: Nagy Károly).

 

„Ezek a csodálatos madarak hatalmas szívességet tesznek az emberiségnek azzal, hogy eltakarítják az elpusztult állatok tetemeit, megakadályozva ezzel a járványok kitörését. Az Ibériai-félsziget, Franciaország és Olaszország ad otthont az európai keselyűállomány nagy részének, ezért felszólítjuk az Európai Uniót, hogy tanulva az ázsiai példából, haladéktalanul szüntesse be a Diclofenac használatának és forgalmazásának engedélyezését, hogy a katasztrófát elkerüljük.” - mondta Ivan Ramirez, a BirdLife Europe Természetvédelmi Osztályának a vezetője.

A múlt század végén az ázsiai országokban használt fájdalomcsillapító-szer az elhullott állatok szervezetében megmaradt, majd bekerülve az arra kiemelten érzékeny keselyűkbe, súlyos vesekárosoást, majd szinte minden esetben halált okozott. Kevesebb, mint 10 év alatt 99%-al csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. Az emberekre is egyre nagyobb veszélyt jelent az el nem fogyasztott tetemek mennyisége és a kóbor kutyák megnövekedett száma, melyek sokszor veszettséget hordoznak magukban.

José Tavares, a Keselyűvédelmi Alap igazgatója: „Sokkoló, hogy egy olyan szer, ami nemrég törölte el a föld színéről egyes keselyűfajok nagy részét, most újra felbukkanhat, ráadásul olyan országokban, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a keselyűk védelmében Európában. Az Európai Uniós tiltás fontos üzenet lenne az afrikai kontinens országainak is, ahol a terjedőben lévő készítmény keselyűpopulációkra gyakorolt hatása már érezhető.”

Ariel Brunner, a BirdLife Európai Uniós Szakpolitikai Osztályának vezetője szerint az EU Madárvédelmi Direktíva és az Állatorvosi szerek jogi szabályozása alapján azonnal be kell tiltani a Diclofenac Európai Uniós kereskedelmi forgalmazását.


Birdwach Magazine
2014. március 4.
a cikk angol nyelvű eredetije itt érhető el:

http://www.birdwatch.co.uk/channel/newsitem.asp?cate=__15189

 

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.