Keselyűgyilkos állatorvosi gyógyszer európai forgalomban!

A gyilkos szer, amely a közelmúltban jelent meg kereskedelmi forgalomban az Európai Unióban, nem is olyan régen majdnem teljesen kipusztította az Ázsia déli részein élő keselyűfajokat.

Fakókeselyű-portré (Fotó: Orbán Zoltán).


A főleg Pakisztánban, Indiában és Nepálban szarvasmarháknál alkalmazott Diclofenac nevű gyulladáscsökkentő három keselyűfaj állományának 99%-át irtotta ki az elmúlt 10 évben!

Bár ezekben az országokban mára a Diclofenac tiltott készítmény lett, Spanyolországban (ahol az európai keselyűk 80%-a él) és Olaszországban egyre elterjedtebb, annak ellenére, hogy biztonságos, helyettesítő gyógyszerek állnak rendelkezésre. A Spanyol Madárvédelmi Egyesület (SEO/BirdLife), a brit Királyi Madárvédelmi Egyesület (RSPB) és a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF) által készített tanulmány katasztrofális helyzetet vetít előre az európai keselyűfajok jövőjére nézve.


A szer által veszélyeztetett fajok egyike a saskeselyű (Videó: Orbán Zoltán).

 

Európában négy keselyűfaj él és az EU törvényei szerint mind védett. Míg a dögkeselyű a „Veszélyeztetett”, a barátkeselyű a „ Mérsékelten fenyegetett” kategóriába tartozik a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, a saskeselyű és fakó keselyű állományai több millió eurós segítséggel, a természetvédelmi kezelés hatására mára növekedni kezdtek. Most mindez egy csapásra veszélybe kerülhet.

Fakó keselyű (Fotó: Nagy Károly).
Fakó keselyű (Fotó: Nagy Károly).

 

„Ezek a csodálatos madarak hatalmas szívességet tesznek az emberiségnek azzal, hogy eltakarítják az elpusztult állatok tetemeit, megakadályozva ezzel a járványok kitörését. Az Ibériai-félsziget, Franciaország és Olaszország ad otthont az európai keselyűállomány nagy részének, ezért felszólítjuk az Európai Uniót, hogy tanulva az ázsiai példából, haladéktalanul szüntesse be a Diclofenac használatának és forgalmazásának engedélyezését, hogy a katasztrófát elkerüljük.” - mondta Ivan Ramirez, a BirdLife Europe Természetvédelmi Osztályának a vezetője.

A múlt század végén az ázsiai országokban használt fájdalomcsillapító-szer az elhullott állatok szervezetében megmaradt, majd bekerülve az arra kiemelten érzékeny keselyűkbe, súlyos vesekárosoást, majd szinte minden esetben halált okozott. Kevesebb, mint 10 év alatt 99%-al csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. Az emberekre is egyre nagyobb veszélyt jelent az el nem fogyasztott tetemek mennyisége és a kóbor kutyák megnövekedett száma, melyek sokszor veszettséget hordoznak magukban.

José Tavares, a Keselyűvédelmi Alap igazgatója: „Sokkoló, hogy egy olyan szer, ami nemrég törölte el a föld színéről egyes keselyűfajok nagy részét, most újra felbukkanhat, ráadásul olyan országokban, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a keselyűk védelmében Európában. Az Európai Uniós tiltás fontos üzenet lenne az afrikai kontinens országainak is, ahol a terjedőben lévő készítmény keselyűpopulációkra gyakorolt hatása már érezhető.”

Ariel Brunner, a BirdLife Európai Uniós Szakpolitikai Osztályának vezetője szerint az EU Madárvédelmi Direktíva és az Állatorvosi szerek jogi szabályozása alapján azonnal be kell tiltani a Diclofenac Európai Uniós kereskedelmi forgalmazását.


Birdwach Magazine
2014. március 4.
a cikk angol nyelvű eredetije itt érhető el:

http://www.birdwatch.co.uk/channel/newsitem.asp?cate=__15189

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.