"Keszi", a nógrádi gólya útja Dél-Afrikáig

Az északi gólyahír projekt keretében 2014-ben két gólyafiókát jelöltünk meg. Egyik a már számtalan hírben szereplő "Picur", a másik az eddig kissé háttérbe szorult "Keszi". Ismerkedjünk hát meg vele is, annak apropóján, hogy a madár elérte Afrika legdélebbi országát.

"Keszi" útja fészkétől Dél-Afrikáig (Forrás: satellitteracking.eu).


Keszi”, mint arra neve is utal, a Nógrád megyei Karancskeszi község szülötte, fészke a településhez tartozó Lászlóvölgyben található. Ez egy nagyon régi, több mázsás fészek, melyben 2014-ben csak két fióka cseperedett.

"Keszi" és tesója (Fotó: PApp Ferenc).
Keszi (HGR7) és testvére a több mázsás fészekben (Fotó: Papp Ferenc).

 

Ennek oka, hogy a szülőpár tavaly új összeállítású lett, mivel a korábbi tojó helyett, viszonylag későn, április második felében egy új, már gyűrűs gólya érkezett a hím mellé.

Karancskeszi új pár

 

A fiatal tojót először április 24-én figyeltük meg a fészekben, ekkor ki is derült származása, kora. Tápiógyörgyén, 2011-ben látta meg a napvilágot. Ez az év egyébként kiemelkedően jó év volt a gólyaszaporulat szempontjából. Az országos átlag 3 fióka/költőpár felett volt, így számíthatunk arra, hogy sok azévi gólyát láthatunk viszont pár évvel később.

"Keszi" gyűrűit testvérével együtt június 27-én kapta, jeladóját pedig augusztus 5-én.

Keszi már gyűrűvel a lábán figyel, éppen testvérét gyűrűzik (fotó: Cserháti Gábor)
"Keszi" már gyűrűvel a lábán figyel, éppen testvérét gyűrűzik (Fotó: Cserháti Gábor).

Keszi jeladóval a hátán a fészekben
Keszi már jeladóval a hátán a fészekbe visszahelyezéskor (Fotó: Papp Ferenc).

 

Ettől a naptól követheti mindenki az útját a http://www.satellitetracking.eu/ honlapon. Ellentétben „Picurral” és az Ipoly menti gólyafiakkal, ő nem bandázott, hanem testvérével együtt a fészek mindössze 500 m-es körzetében gyakorlatozva tanult meg repülni.

Végül augusztus 16-án eredt a többi fiatal nyomába, és először a Tisza-tó mellett állt meg. Nem messze Tiszaigartól, ahonnan egy másik jeladós gólyánk, a Kárpát-medencében telelő Igor származik. Keszi Magyarországon még egy helyen, a Karcag melletti Kecskeri-pusztán állt meg, aztán másnap már az Arad megyei Székudvar határában éjszakázott. Itt megpihent, és a következő 3 napot a környéken töltötte, majd augusztus 21-én elindult, de csak egy napra rá kelt át a Déli-Kárpátokon – elkerülve a Retyezát magas csúcsait. Picurhoz és„Nógrád”-hoz hasonlóan ő is megpihent az Al-Duna mellett Romániában, majd másnap már Bulgáriában volt. Augusztus 25-én ért Törökország területére és következő nap kelt át a Márvány-tengeren.

Itt érdekes módon a partvonalat ugyan követte, de nem a szárazföld felett repült át, hanem az Izmiti-öblöt levágva érte el Kis-Ázsiát, és Eskisehirig vonult. Ekkor egynapnyi előnyben volt „Mező”-höz és Hófogóhoz képest, akik csak másnap keltek át a Boszporuszon, és együtt éjszakáztak 27-én. 28-án „Hófogó” szinte beérte Keszit és másnap már csupán pár órás különbség volt közöttük. 29-én Keszi elhagyta Törökországot, míg mögötte a mezőny kissé sűrűsödött, és megjelent „Horka”, az öreg hím is az "üldözők" között. 30-án mind a négy madár Szíriában volt, de Keszi legelöl, a szír-jordán határon éjszakázott. A hónap végére Keszi elérte Egyiptomot és másnap átkelt a Vörös-tengeren, s Afrikába ért. Szeptember 2-án pedig már a déli telelőhelyek felé vezető úton el is hagyta a Nílus közvetlen völgyét. Érdekesség, hogy pár nappal később a többi üldöző: "Hófogó", "Mező", "Horka", illetve az őket a Nílusnál beérő „Varbó” mind a nyugati Csád felé vezető utat választotta.

A gólya szeptember 3-án érte el azt a nagyjából 200 km-es körzetet Szudánban, a Nílus mellett, ahová Picur augusztus 30-án, „Peter” augusztus 28-án jutott el. A három fiatal ebben a régióban tartózkodott október 20-ig, közben többször meglátogatták egymást. Volt olyan időszak október közepén, hogy  mindannyian egy 20 km átmérőjű körön belül mozogtak. Peterrel szeptember 28-án délben csak pár száz méterre voltak  egymástól egy szántott területen, New Halfától 25 km-re nyugatra. A következő napokat együtt töltötték, szeptember utolsó napján együtt ébredtek egymáshoz képest 20 méterre.

Keszi és Peter
"Keszi" (sárgával jelölve) és Peter (narancssárgával jelölve) egymás mellett
éjszakázik 2014.09.29-30-a éjjelén (Forrás: satellitetracking.eu)
.

 

Több közös együtt alvás és táplálkozás után, Keszi október 8-án elhagyta Petert és Picurhoz repült át, tőle kb. 10 km-re éjszakázott. Ezt a 100 km kiruccanást visszafelé is megtette, így 9-én ismét Peter közelében táplálkozott. 10-én viszont Peter távolodott el a korábban használt területektől. 13-án Picur és Peter talált egymásra, s pár száz méterről nézhették egymást, de Keszi is 30 km-en belül volt.

Keszi, Picur, Peter
"Keszi" (sárgával jelölve), "Peter" (narancssárgával jelölve) és "Picur" (pirossal jelölve)
legközelebb egymáshoz 2014.10.14-e hajnalán (Forrás: satellitetracking.eu)
.

 

A bandát elsőként "Picur" hagyta el október 15-én, de 17-én délelőtt még összefutottak. 18-án aztán jelentősen eltávolodtak egymástól. "Picur" ezekben a napokban éppen azt a területet kezdte el használni New Halfa mellett, ahol korábban "Keszi" és "Peter" együtt bandáztak. A három madár innentől kezdve fokozatosan távolodott egymástól, majd október 24-én a Kartúm és New Halfa közötti területet először "Keszi" hagyta el.

A fiatal madár keletre, Eritrea felé vette az irányt. Október végén érte el az Etiópa keleti felén található Yangundi Rassa nemzeti parkot, és az Afar-medencében maradt egészen december 12-ig. Ebben az időszakban a mozgását a vízlelőhelyek, vízállások határozták meg ezen a száraz területen. Mozgásán jól látszott az a mintázat, ahogy reggelente kirepül, majd visszatér a tavakhoz. December 13-án aztán csapata megindult dél felé és Szomálián keresztül Kenyába vonult. Érdekesség, hogy Keszivel időben és térben is szinte párhuzamosan, de több száz km távolságban vonult Etiópiában Peter. 19-én az Egyenlítő közelébe is egyszerre értek, de míg Peter másnap átlépte azt, addig Keszi megállt a Habaswein és Mado Gashi települések közti folyóvölgyben. Az itt eltöltött 10 nap után elhaladt mellette egy másik szlovák jelölésű gólya „Michal” is, akinek december 30-án a nyomába eredt, és ekkor ő is átért a déli féltekére, a Kenya-hegy térségében. Az újév már Tanzániában, a Nátron-tó mellett érte és aznap délben az Eyasi-tó mellett beérte Michalt, másnap pedig el is hagyta őt. Folyamatosan vonulva január 7-én érte el Malawit és Zambiát, 11-én Mozambikot, 12-én Zimbabwét és 15-én Botswanát. ABotswanai útja nagy hasonlóságot mutat Picuréval, aki egy hónappal korábban, december 17-én érkezett Dél-Afrikába. Keszi végül január 18-án délben lépett be Dél-Afrikai Köztársaság területére, másodikként a jeladós magyar gólyák közül. Utolsó pozíciója és a lászlóvölgyi fészek közötti távolság légvonalban 8405 km, de több mint 12000 km vonult. Ebben a számban a kitérők, a táplálkozóterületeken végzett napi mozgások nincsenek is benne. Szép teljesítmény nem?

Keszi és anyja
Ki gondolta volna ekkor, hogy az anyja mellől Dél-Afrikáig jut a kis
"Keszi" Lászlóvölgyből? (Fotó: Papp Ferenc)

Afrikában lévő jeladós gólyáink térképe >>

Kapcsolódó hírek

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...