Két újabb érdekes megkerülés

Egy Tömördön 2002 őszén jelölt (gy.: Dr. Gyurácz József) erdei pityer frissen elhullott tetemét találták meg Finnországban, a Botteni-öböl partvidékén idén tavasszal.

Ez jelenleg a második Magyarországon jelölt és külföldön megkerült erdei pityer, az elsőt Budakeszin jelölték (gy.: Szentendrey Géza) 1983-ban, ami Máltán került meg. Itthon eddig nem került meg külföldi gyűrűs erdei pityer.

Egy Helsinkitől nem messze gyűrűzött foltos nádiposzáta a gyűrűzéstől számított 9. napon lett visszafogva Ócsán (1480 km) (gy.: Dr. Csörgő Tibor). Ez nem rekord, azt egy svéd gyűrűs madár tartja, ami a gyűrűzéstől számított 7. napon lett visszafogva 1995-ben Fenékpusztán (1735 km) (gy.: Palkó Sándor).

További információ:
Tömördi Madárvárta | Ócsai Madárvárta

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.