Két újabb érdekes megkerülés

Egy Tömördön 2002 őszén jelölt (gy.: Dr. Gyurácz József) erdei pityer frissen elhullott tetemét találták meg Finnországban, a Botteni-öböl partvidékén idén tavasszal.

Ez jelenleg a második Magyarországon jelölt és külföldön megkerült erdei pityer, az elsőt Budakeszin jelölték (gy.: Szentendrey Géza) 1983-ban, ami Máltán került meg. Itthon eddig nem került meg külföldi gyűrűs erdei pityer.

Egy Helsinkitől nem messze gyűrűzött foltos nádiposzáta a gyűrűzéstől számított 9. napon lett visszafogva Ócsán (1480 km) (gy.: Dr. Csörgő Tibor). Ez nem rekord, azt egy svéd gyűrűs madár tartja, ami a gyűrűzéstől számított 7. napon lett visszafogva 1995-ben Fenékpusztán (1735 km) (gy.: Palkó Sándor).

További információ:
Tömördi Madárvárta | Ócsai Madárvárta

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.