Két újabb érdekes megkerülés

Egy Tömördön 2002 őszén jelölt (gy.: Dr. Gyurácz József) erdei pityer frissen elhullott tetemét találták meg Finnországban, a Botteni-öböl partvidékén idén tavasszal.

Ez jelenleg a második Magyarországon jelölt és külföldön megkerült erdei pityer, az elsőt Budakeszin jelölték (gy.: Szentendrey Géza) 1983-ban, ami Máltán került meg. Itthon eddig nem került meg külföldi gyűrűs erdei pityer.

Egy Helsinkitől nem messze gyűrűzött foltos nádiposzáta a gyűrűzéstől számított 9. napon lett visszafogva Ócsán (1480 km) (gy.: Dr. Csörgő Tibor). Ez nem rekord, azt egy svéd gyűrűs madár tartja, ami a gyűrűzéstől számított 7. napon lett visszafogva 1995-ben Fenékpusztán (1735 km) (gy.: Palkó Sándor).

További információ:
Tömördi Madárvárta | Ócsai Madárvárta

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...