Kétéltűek násza

A kétéltűekre jellemző, hogy életük egy részét a szárazföldön töltik, szaporodásuk azonban rendszerint vízhez kötött, utódaik kezdetben kopoltyúval lélegeznek. Fejlődésük során kialakul tüdejük is, de légzésükben jelentős szerepet játszik bőrük, amelynek e funkció ellátásához állandóan nedvesnek kell lennie. Vizes élőhelyek közelében tavasszal könnyen megfigyelhetjük őket.

Barna varangy amplexus (Fotó: Benedek Veronika)

Ilyenkor zajlik a barna varangyok (Bufo bufo) násza is, amely során a hímek rákapaszkodnak a nőstényekre arra várva, hogy az általuk lerakott petéket megtermékenyíthessék. Egy nőstényre sokszor több hím is felkapaszkodik. Az így kialakuló kettes vagy többes csoportokat amplexusnak nevezzük. A heves tülekedés, versengés olykor végzetes is lehet a nőstény számára, akár meg is fulladhat.


Síron túlig tartó szerelem... (Fotó: Benedek Veronika)

A nőstény a fekete színű petéket a vízbe rakja hosszú, kétsoros zsinórban növények köré. A petezsinórban általában több ezer pete található, az ebihalak néhány hét elteltével kelnek ki, fejlődésük további kb. 2 hónapot vesz igénybe. 


Barna varangy petezsinórja (Fotó: MME KHVSZ archivum)

A barna varangyról további érdekességeket itt találsz:
http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/barna-varangy

A vizekben más kétéltűfajok petéit is megfigyelhetjük ilyenkor, következzen erről egy összeállítás, ahol a peték mellett megmutatjuk az „elkövetőt” is.


Erdei béka (Rana dalmatina) (Fotók: Vörös Judit)


Barna ásóbéka (Pelobates fuscus) (Fotó: Bozóki Balázs)


Mocsári béka (Rana arvalis) (Fotó: Dankovics Róbert)


Gyepi béka (Rana temporaria) (Fotók: Benedek Veronika, Wenner Bálint)

Ha szeretnéd megtudni, hogy kertedben hogyan segíthetsz ezeknek a hasznos állatoknak, akkor kattints az alábbi linkre!
https://www.mme.hu/beka_menedekek

 

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: