„Kezdő madarász!” címmel az MME kétnapos madárismereti képzést hirdet Győrben

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Kik vehetnek részt a képzésen? 12 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte. Ki tartja a képzést? A kétnapos képzést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kisalföldi Helyi Csoportjának aktív tagjai tartják. Jó lehetőség megismerkedni a helyi madarászokkal.

A képzés időpontja: 2020. szeptember 19-20. (szombat-vasárnap).
A képzés helye és a résztevők száma: Az elméleti képzés helye az Arany János Művelődési Ház Ifjúsági terme, Révai út 5. (Szárnyaskerék Hotel). A gyakorlati képzés vagyis a terepi nap helyszíne Aranypart és a Püspök-erdő.
A részvevők száma korlátozott, 20 fő.

A képzés programja:

I. (elméleti) nap

09:00-09:30 Résztvevők bemutatkozása a képzési tematika ismertetése 09:30-11:30 I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]; II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése] 11:30-12:30 III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság] 12:30-13:30 Ebéd 13:30- 14:30 IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép] 14:30-15:30 V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

10:00- 15:00 Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel a Püspök-erdőben, az előző napon tanult elmélet átültetése a gyakorlatba.

A képzés ára: MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 15 000 Ft/képzés (2 nap). Nem tagok számára 25 000 Ft / képzés (2 nap).
A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

A jelentkezés módja: A jelentkezési lap kitöltésével (2020. szeptember 14-ig), ami az alábbi linken érhető el: https://forms.gle/gEEMbSYPChKP9g9E9

A jelentkezés után a visszaigazoló levélben küldjük meg a fizetéssel kapcsolatos információkat, de a járványra való tekintettel a fizetés a képzés napján a helyszínen készpénzben történik majd. ÁFA-s számla igényüket kérjük előre jelezzék.

Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!

A képzéssel kapcsolatos kérdésekre Győrig Előd kollégánk tud válaszolni a gyorigelod98@gmail.com email címen

Mit érdemes magunkkal hozni? Jegyzetfüzetet és tollat. Az első napon pogácsát, kekszet, teát biztosítunk. A második, terepi napra javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával némi harapnivalót és ivóvizet. A többi szükséges felszerelést: madárhatározó, távcső, teleszkóp mindkét napon az MME biztosítja. Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, azt érdemes a terepi napra elhoznia. A képzési hétvégén az alábbi madárhatározó régebbi (zöld - lásd a cikk elején a fotón) és legújabb (fekete) kiadását használjuk, aki ilyennel rendelkezik, ezt is használni tudja mindkét napon: KILLIAN MULLARNEY, LARS SVENSSON, DAN ZETTERSTRÖM, PETER J. GRANT: MADÁRHATÁROZÓ. PARK KIADÓ

Szeretettel várunk mindenkit!

Kapcsolódó hírek

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...