Jelentkezz a VII. Herpetológiai Táborra!

Kétéltűek, hüllők iránt érdeklő diákok, figyelem!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2021-ban is megszervezi a herpetológiai táborát, a „Herptábort”, iskolások részére.

A tábor helyszíne: Zöldövezet Vendégház, Parádfürdő
https://zoldovezetparad.hu/

Időpont: 2021. június 16–21. (szerda–hétfő)
Jelleg: ottalvós. Elhelyezés 6-8-10 ágyas szobákban
Célcsoport: iskolások 10–18 éves korig

Fizetési tudnivalók

Részvételi díj:

 • MME-tagoknak (táborozó, szülő vagy családi tagság): 47 000 Ft
 • nem MME-tagoknak: 60 000 Ft

Jelentkezés MME-tagnak: http://mme.hu/legyen-tag (éves tagdíj: felnőtt 5000 Ft, diák 3000 Ft)

A részvételi díjat egy összegben kérjük utalni, de csak akkor, ha a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a tábor megszervezését, és erről a szervezők értesítést küldenek, illetve az MME a jelentkező részére számlát küldött. Számla hiányában senki ne utaljon részvételi díjat!

A részvételi díj magában foglalja napi háromszori étkezés díját. Az étkezések nagy részét a táborhely biztosítja, de a bográcsozás, szalonnasütés sem fog elmaradni! A részvételi díj az utazás költségét nem tartalmazza.

Utazás
Csoportosan Budapestről a Stadion autóbusz-pályaudvarról. A csoportos utazás megszervezésében segítséget nyújtunk. Részletek később.
Egyénileg történő utazásnál a környezettudatosság jegyében, aki teheti, kérjük, telekocsi-szerűen segítse a többi táborozó lejutását is. Az igények felmérését követően, a kontaktok átadásával ebben is segítséget nyújtunk.

Tevékenységek
Kirándulások kétéltűek és hüllők nyomában a Mátra területén. Tudományos ismeretterjesztő előadások sokasága és proaktív, kiscsoportos foglalkozások a táborvezetők közreműködésével.
Elsajátítható ismeretek: kétéltűek és hüllők biológiája, megfigyelésük, meghatározásuk és fotózásuk a természetben, előfordulási adatok gyűjtése és alapvető térinformatikai ismeretek, elméleti és gyakorlati természetvédelem.

Táborvezetők
Dr. Babocsay Gergely herpetológus, a KHVSZ elnöke
Balogh Diána biológus, a KHVSZ titkára
Heltai Botond doktorandusz hallgató
Mizsei Edvárd doktorandusz hallgató
Péntek Attila László biológus, a KHVSZ titkára
Rák Gergő biológus hallgató
Dr. Üveges Bálint biológus

Jelentkezés:

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/nfHcsyfASjhMZxSY6

Jelentkezésnél elsőbbséget élveznek azok, akik eddig nem, vagy csak egyszer vettek részt Herptáborban.

Mit hozz magaddal? (kiemelten a nélkülözhetetlen dolgok)

 • hálózsák (és párna)
 • kiránduláshoz alkalmas ruházat (hosszú és rövidnadrág, póló, ing, egy melegebb ruha, esőkabát, kalap vagy baseball sapka)
 • kényelmes túracipő/túrabakancs
 • könnyen száradó vagy nyitott lábbeli (pl. szandál, sportcipő)
 • vízálló lábbeli (pl. gumicsizma, bakancs)
 • kisebb (max. 25L) hátizsák a napi túrákhoz
 • kulacs/vizes palack
 • jegyzetfüzet/napló
 • fényképezőgép
 • távcső
 • fejlámpa/zseblámpa
 • kullancs-szúnyog-riasztó
 • (tökéletes megelőzés kullancs ellen nem létezik – javasolt a tábor meghirdetése idejétől oltások beadatása háziorvossal vagy iskolaorvossal kullancs-agyvelőgyulladás (enkefalitisz) ellen. Sajnos a gyakoribb Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, a tüneteket mi is figyeljük, kérjük a szülők odafigyelését is a tábor után)
 • magas faktorszámú (legalább 30-as) naptej

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, az egy hétre való szükséges mennyiséget hozza magával. Allergiára való hajlam esetén az allergiás tünetek kezelésére máskor is használt gyógyszer, kenőcs. Ezen kívül esetleg láz- és fejfájáscsillapítóra lehet szükség.

Amit ne hozz magaddal: nem a célnak megfelelő ruházat, alkohol, laptop, egyéb felesleges nagyértékű eszköz.

Nagy értékű fényképezőgépet csak saját felelősségre hozz. Az elektromos készülékek elemeiről, akkumulátorairól és azok töltő eszközeiről gondoskodj!

Ételérzékenységről, allergiáról, gyógyszerszükségletről a szülők mindenképp tájékoztassák a táborvezetőket a később letölthető formanyomtatványon!

További információ: herptabor@gmail.com

Kapcsolódó hírek

A denevéranyák szülőközösségeket képeznek. A vadászat ideje alatt a kölyköket a szálláshelyen u.n. denevéróvodákban hagyják, ahol egymást melegítik a kicsik (kereknyergű patkósdenevér – fotó: Boldogh S.

A denevérek ősszel párzanak, a petesejt azonban csak tavasszal termékenyül meg, mikor az emelkedő hőmérséklet és az éledő rovarvilág sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít az embrió fejlődéséhez. A terhesség alig másfél hónap, a kölykök – fajtól és az aktuális időjárástól függően – május végétől július elejéig születnek. Mivel emlősállatok, így utódaikat elevenen hozzák a...

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Hegyesorrú denevér (Fotó: Atli Arnarson)

Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik, egy kifejlett állat akár 25 gramm is lehet - bár ez is mindössze 6 szem kockacukor súlya. Megjelenésében, életmódjában és a veszélyeztető tényezők tekintetében nagyon hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran vegyes kolóniákat is alkot (a két fajra vonatkozó adatok „nagy Myotis” név alatt gyűlnek).