Partfallakók védelmében – Akció Riparia a partifecskékért

A tavalyi próba év után idén helyi csoportunk úgy döntött, hogy részt vesz az „Akció Riparia” elnevezésű gyűrűzési projektben, ami a partifecskék kutatása érdekében indult. Dr. Szép Tibor útmutatásával június folyamán 5 telepet, összesen 7 alkalommal látogattunk meg (volt, ahol kétszer is voltunk).

Partifecskék a költőüregek bejáratánál (Fotó: dr. Szép Tibor)

Az egy órás mintavételezések során a következő eredményeket kaptuk:

  • 569 gyűrűzött partifecske
  • 106 visszafogás

Amiből:

  • 70 ez évi (idén gyűrűzött) visszafogás ugyanott
  • 2 ez évi, de máshol gyűrűzött (egy kunhegyesi és egy saját gyűrűzés, amit másik telepen megint megfogtunk)
  • 26 tavalyi gyűrűzésű (17 győri, de csak 6 példány ugyan azon a telepen, 2 Bőny, 4 Komárom, 2 Ács, 1 Naszály településeken gyűrűzött)
  • 4 egy évnél régebbi jelölés( 2017 Biatorbágy, 2017 Fenékpuszta, 2016 Sárbogárd, 2016 Marcelháza (Felvidék))

Említésre méltó a Kunhegyes közelében 2019. május végén gyűrűzött partifecske esete, mert eddig nem volt a tiszai állományból visszafogás a Kisalföldön. A két állomány között bizonyítottan van némi kapcsolat.


A gyűrűzés első lépése: a partfal elé hálót feszítünk (Fotó: Priznicz Tünde).


A gyűrűzés (Fotó: Priznicz Tünde). 


Partifecske gyűrűzés után, szabadonengedés előtt (Fotó: Priznicz Tünde).

Az idei évben júniusban egy fiatal madarat sem fogtunk! Dr. Szép Tibor is megerősítette, hogy az idei május sajnos ennek a fajnak sem kedvezett, így minimum két hetes csúszással költöttek a partifecskék.

Ezen felül a Fertő-Hanság Nemzeti Parki Igazgatósággal közösen egy a teljes megyét átfogó állomány felmérést is végeztünk.

A kisalföldi populáció jelentősebb része működő kavics- és homokbányákban költ. A természetes folyó menti telepek felmorzsolódtak, mindössze egy rábai állomány ismert, de az is csupán néhány egyedből áll. Ellenben a működő bányákban mindig találnak függőleges falat.

Győr-Moson-Sopron megye szinte összes alkalmasnak tűnő bányáját (3 kivételével) bejártuk, valamint a korábbról ismert egyéb helyszíneken is jártunk. 42 helyszínből 29 helyen találtunk partifecske telepet. a kisalföldi állomány 1948-2085 pár közöttire becsülhető. 

Ez volt az első szinte teljes megyére kiterjedő felmérés a fajjal kapcsolatban, így több tanulságot is levonhattunk. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi párunk van, ami örvendetes! Azonban látni kell, hogy ez az állomány igen sebezhető, révén, hogy a 90 %-a működő bányában található.

Az egyik helyszínnel nagyon jó tapasztalatunk volt. A bányatulajdonos elmondta, hogy náluk a következő a gyakorlat: tavasszal – áprilisban – amikor megérkeznek a fecskék, pár napon belül a bányának egy szegletében kialakítanak egy függőleges falat, amihez augusztusig nem nyúlnak, így a termelést nem akadályozzák a fecskék. Ezt persze leginkább olyan helyen lehet alkalmazni, ahol felszíni bányászat folyik, nem a víz alatt. Mindenesetre megpróbáljuk ezt a módszert elterjeszteni az alkalmas bányáknál.

Csak kevés olyan költésre alkalmas helyszínt találtunk, ami nem működő bányában van, ezeken a helyeken tavasszal partfal ásást.végeztünk. Az egyik helyszínen sikerült megdupláznunk az állományt a tavalyi évhez képest, a másik telep viszont elnéptelenedett. Jövőre is tervezünk ilyen akciót.


Partifecske (Fotó: Kis-Szölgyemi Balázs)

Több esetben építkezésen alakultak ki telepek, szerencsére a hatósági közbenjárások révén a költés végéig nem zavarták a madarakat.

Jövőre folytatjuk!

MME, Kisalföldi Helyi Csoport