Partfallakók védelmében – Gyurgyalag

A gyurgyalag felméréseket 2010 óta koordinálja Helyi Csoportunk Győr-Moson-Sopron megye teljes területén. A felmérést a Soproni Helyi Csoport és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság részvételével végezzük. 

 

Gyurgyalag a költőüregnél (Fotó: dr. Zumpf András)

A 2019. évben 

  • 15 felmérő,
  • mintegy 120 helyszínt nézett meg,
  • 73 helyszínen találtunk költést,
  • 672-701 pár között mértünk fel gyurgyalagokat.


Építkezéshez előkészített terep, jelentős fészkelőhely (Fotó: Győrig Előd).

Számos példa van arra, hogy egy-egy építkezés során frissen létesülő és csak átmenetileg meglévő meredek falat, vagy például alkalmilag létesült néhány centiméter magas növényzettől mentes nyomvonalsávot foglalnak el a madarak, így a teljes felmérés szinte lehetetlen. A jelentősebb méretű telepekhez és működő bányákhoz azonban, minden évben ellátogatunk.


A löszmélyutak a Pannonhalmi-dombság jellemző fészkelőhelyei (Fotó: Győrig Előd)

Annak érdekében, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a fokozottan védett gyurgyalag megyei állományának nagyságáról, a jövő évben is kérjük a madárbarátokat, hogy amennyiben lakóhelyük környékén gyurgyalagok jelenlétét észlelik, úgy azt jelezzék a Kisalföldi Csoportnak, hozzájárulva ezzel is az állami természetvédelmi szervek hatékonyabb munkájához, természeti értékeink megóvásához. Az információt a helyszín pontos megjelölésével a viksz65@gmail.com címre várjuk!


Gyűrűt is kaptak a gyurgyalagok (Fotó: Mogyorósi Barbara).

 

MME, Kisalföldi Helyi csoport