Kivágták a fát egy rétisasfészek alatt, két fióka pusztult el Csehországban

A rétisas a legnagyobb ragadozómadár Csehországban, természetes ellensége nincs, kizárólag az embertől kell tartania.

Elpusztul rétisas (Fotó: CSO)


Az orvvadászok Csehországban is használnak illegális mérgeket, januártól áprilisig 12 rétisas pusztult el, ebből 9 egyed karbofurán mérgezés áldozata lett, egy olyan szeré, melynek használata 2008 óta tiltott az Európai Unió területén - mondta Hlubocká, aki két kutyájával, Sam-mel és Victory-val járja a terepet a mérgezett csalik felderítése érdekében.

    A tavalyi évben 54 madármérgezéses esetre derült fény, ebből 43 ragadozómadarakat érintett (6 rétisas)
    Ebben az évben január és április között 45 madár pusztult el az illegálisan kihelyezett mérgek miatt, ebből 29 ragadozómadár volt (12 rétisas)

 

Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.