Kollégáink Dél-Afrikában követik nyomon a telelő kék vércséket

Alig néhány éve - az első kékvércse-védelmi LIFE projekt műholdadós jelöléseinek köszönhetően - tudjuk csak, hogy kék vércséink Afrika déli régiójában: elsősorban Angolában, de Namíbiába, Zambiába, Botswanába és a Dél-Afrikai Köztársaságba is ellátogatva telelnek.

Expedíciós pillanatkép Zambia nyugati részéről (Fotó: Palatitz Péter).

 

Ezért a 2012-2018 között zajló (második) kékvércse-védelmi LIFE+ program egyik fontos kutatási feladatát jelenti a telelőterületek további vizsgálata, amire 2014. február 6-március 8. között kerül sor.

Magyarországon jelölt kék vércsék telelőterülete Afrikában a műholdas jeladók adatai alapján (Forrás: satellitetracking.eu).
Magyarországon jelölt kék vércsék telelőterülete Afrikában a műholdas
jeladók adatai alapján (Forrás: satellitetracking.eu
- részletekért katt a képre).

 

A LIFE+ projekt munkatársai Botswana, Zambia és a Dél-Afrikai Köztársaság területén keresik nem csak a kék vércsék, de a fehérkarmú és az amuri vércsék telelő állományait is. A cél minél több megfigyelési adat gyűjtése a madarak táplálkozási, szociális és éjszakázó viselkedéséről.

Az expedíció különlegessége, hogy kollégáink magukkal vittek műholdas jeladót is, amit most nem vércsére, hanem a terepjáróra szereltek fel, így az interneten keresztül bárki nyomon követheti az útvonalukat!

A kékvércse-kutató Afrika expedíció útvonala 2014. február 17-éig (forrás: satellitetracking.eu).
A kékvércse-kutató Afrika expedíció útvonala 2014. február 17-éig
(Forrás: satellitetracking.eu - a frissített adatokért katt a képre).

 

A jeladó 48/10-es beállítással működik - azaz kétnaponként tíz órán keresztül küldi a pozícióadatokat műholdon keresztül, amit a stáb itthon maradt tagja folyamatosan feltölt az MME satellitetracking.eu jeladó madaras honlap oldalára. Az expedíció útvonala a honlap Madarak/Faj/Kék vércse/LIFE+ team felületen követhető nyomon.

A csapat az eddig eltelt tíz nap alatt, Botswanából indulva, több ország területét is érintve, mintegy ezer kilométert tett meg az úttalan bozótos szavannán - az elefántok birodalmában.

Az afrikai elefánt a bozótos dél-afrikai táj jellegzetes lakója (fotó: Palatitz Péter)
Az afrikai elefánt a bozótos dél-afrikai táj jellegzetes
lakója (Fotó: Palatitz Péter).

 

Botswanából Zambiába, a Sioma Ngwezi Nemzeti Parkba lépve a helyiek - Palatitz Péter sms közlése szerint - azt a tájékoztatást adták a kutatóknak, hogy "ott utak nincsenek, csak irányok".


Rövid helyszíni beszámoló Solt Szabolcs tollából:
"Csapatunk a botswanai Maunból észak felé haladva egészen a zambiai Sitotiréióig igyekezett bejárni a korábbi afrikai kék vércse lokalizációk helyszíneit. Botswanában szinte folyamatosan esett az eső, az utakon sokszor a kocsink tükréig ért a víz. Rengeteg elefántot és növényevő patást, illetve sok keselyűt is láttunk, de néhány kis csapat fehérkarmú vércse és amuri vércse mellett mindössze egy elsuhanó kék vércsére sikerült ráakadnunk.

Zambiában a Zambézi partján északra haladva folyamatosan egyre szárazabb lett a klíma, miközben a nagytestű emlősök megfogyatkoztak.  A Sioma Ngwezi Nemzeti Parkban próbáltunk egészen az angolai határ közelébe jutni, de nem sokkal a kék vércsék egyik korábbi éjszakázóhelye után elakadtunk egy mocsárban. Kimentettek ugyan, de az útviszonyok nem bizonyultak jónak máshol sem...

Észak felé kiderült: a Liuwa Plain Nemzeti Park jelenleg száraz lábbal (autóval) nem járható, igy le kellet mondanunk a korábbi terveinkről. Amennyire lehetett, megközelítettük a kék vércsés helyszíneket, de madarakat nem láttunk. Viszont számtalan hihetetlen élménnyel gazdagodtunk. A falusi népesség nyitottsága és kedvessége elbűvölő. Folytatjuk a keresést és amint lehet, jelentkezünk..."

 

Sok sikert, mindenekelőtt azonban egészséget és biztonságos utat kívánunk a maláriás vadonban dolgozó kollégáknak!

A következő bejelentkezésükre és pozícióadataikra várva ne feledkezzünk el rápillantani a satellitetracking.eu oldalon az expedíciós térségben telelő, műholdadós amuri vércsékre itt >>

 

Folytatása következik ...

 

Orbán Zoltán - Solt Szabolcs - Palatitz Péter

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.