13. Békamentő szezon

Múlt héten végéhez ért a békamentés Komárom-Esztergom megyében. Összesen a 3 fő helyszínen 4803 példány kétéltűt mentettünk!

A három fő helyszínünkön (Tardos, Tarján, Tata), részben sikeresen zárult a furcsa 13. szezon. Az utóbbi években sajnos a globális klímaváltozás miatt, egyre furcsább és kiszámíthatatlanabb a tavaszi időjárás és ez nagyon nem kedvez a kétéltűeknek sem. Tarjánban és Tatán évek óta csökkenő tendenciát mutat a békák száma és ez idén sem volt másképp. Mikor azt hittük, hogy végre több év után kellő mennyiségű eső esik áprilisban és a békák számára alkalmasak lesznek az ívóhelyek, beköszönöttek a fagyos éjszakák...


Békaterelőháló felállítása Tarjánban

A terelőket március 12-én állítottuk fel és majdnem 60 napig voltak "üzemben". Normális években a kétéltűek vonulása pár hét alatt lezajlik és azon belül is pár naponra koncentrálódik a nagyrészük. Ehhez képest az egyre általánosanná váló hektikus időjárásnak köszönhetően, egy nagyon elhúzódott szezonon vagyunk túl. A terelőket mindennap reggel és este kell ellenőrizni, majd az állatokat átvinni az út túloldalára az ívóhelyükre. Ehhez rengeteg önkéntes segítségére volt szükség!


Barna varangy (Bufo Bufo) az ívóhelyre engedés előtt

Az idei évben tudomásunkra jutott az is, hogy jószándékú civilek is mentenek békákat, így valamennyivel több kétéltőt mentettünk, mint azt a számadatok mutatják. Szeretnénk megkérni ezúton is mindenkit, hogyha szeretne a békamentésben részt venni, keresse fel valamelyik lebonyolító szervezetet! A segítségre mindig nyitottak, vagyunk és szívesen vesszük, de csak szervezett keretek között, mivel ez a mentés egyben monitoring munka is, hogy lássuk, hogy változik a kétéltűek állománya.


A tarjáni békaterelő

Összesen Tardoson rekorszámú, 4583 példányt mentettünk, főleg barna varangyokat. Sajnos Tarjánban csupán 75 (nagyrészt vöröshasú unkát), Tatán pedig 147 példányt sikerült menteni. Ez utóbbi két helyszínen messze alul marad korábbi évekhez képest! Remélhetőleg képes lesz regenerálódni a kétéltű állomány az idei év után és végre lesz egy izgalom menetes szezon, amikor mindhárom helyszínen rekord születhet!

Köszönjük szépen mindenkinek a munkáját, bárminemű segítségét! Jövő tavasszal folytatjuk!

Képek és szöveg: MME Komárom-Esztergom megyei Helyi Csoport

Szervezők: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, MME Komárom-Esztergom megyei HCS, Száz-Völgy Természetvédelmi Egyesület