Fotópályázat 2020

A Tatai Vadlúd Sokadalom főtámogatója, az Envirotis Holding Zrt. idén újra fotópályázatot hirdet “MADARAK FÉNYBEN ÉS ÁRNYÉKBAN” címmel. fotók beérkezésének határideje: 2020. szeptember 20.

Az erdeményhirdetés helye és időpontja:2020. november 28, Tata, Tatai Vadlúd Sokadalom.

Pályázati feltételek

Pályázni előzetes regisztráció után, a teljes pályázati időszak alatt, Magyarországon készült, más pályázatra még be nem adott, kiállításra nem küldött fotóval lehet. Bárki pályázhat, aki büntetlen előéletű, és elfogadja a pályázati feltételeket, benne a szerzői jogokra vonatkozó feltételekkel és az adatvédelmi elvekkel.

A pályázat kétfordulós, országos, előzetes regisztrációhoz kötött, anonim. A regisztrációnál megadott személyes adatokat a pályázat kiírója a későbbikben nem tárolja, nem használja fel, azokat megsemmisíti.

Nevezési díj nincs.

A pályázati anyagot a www.envirotis.hu/fotopalyazat címen, a Feltöltés menüpont alatt lehet beküldeni.

A pályázat a két hónap regisztrációs időszak alatt folyamatosan nyitott, a feltöltési felületre az adott két hónapban bármikor feltölthető kép. A feltöltött képeket utólag már nem lehet cserélni. Amennyiben valakinek a fotóját töröljük, mert nem felel meg a kiírási feltételeknek, újabb fotót tölthet fel, kivéve, ha az etikai elvek megsértése miatt magát a pályázót zárjuk ki.

Egy személy egyenlő egy regisztráció, tehát egy személytől csak egy regisztrációt fogadunk el. Fotósorozat feltöltése nem lehetséges.

A beküldött fotó kizárólag természetes élőhelyén – legyen az természeti vagy városi környezet – fotózott, vad madarat ábrázolhat. Az idomított, fogságban/állatkertben tartott madarat ábrázoló fotókat azonnal töröljük. A pályázat kiírója él az utólagos törlés lehetőségével abban az esetben is, ha a pályázat feltételeinek nem megfelelés csak a zsűrizés után derül ki.

A pályázat anyaga a feltöltés pillanatától előszűrésen megy át, ahol a minimális technikai feltételeknek (technikailag helyesen exponált, éles és a publikációs feltételeknek megfelelő kép) nem megfelelő fotókat azonnal töröljük. A törlés tényéről a pályázó tájékoztatást kap.

A képkészítés eszköze nincs definiálva, minden olyan eszközzel készített fotóval lehet pályázni, amely a minimális technikai feltételeket biztosítja. Nem csak hagyományos filmes vagy DSLR fényképezőgéppel készített pályaműveket várunk, hanem bármi egyéb eszközzel készített fotót (telefon, kompakt fényképezőgép, drón stb.) is.

Értékelési szempontok

A beérkezett fotókat a zsűri előválogatja. A zsűri a második fordulóba jutott fotókat egységes szempontrendszer szerint értékeli, pontozza, ennek eredményeként alakul ki a végeredmény.

A zsűri csak technikailag hibátlan, az etikus madárfotózás elveinek (amikor a fotós a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, avagy természetes mozgásukban nem akadályozza) megfelelő fotókat értékel.
Magasra értékeli a zsűri, ha a fotók a madarakat mozgásban, egymással történő interakcióban ábrázolják, ha a fotók érzékeltetik, a madarak etológiáját, életvitelét, valamint a kép üzenetében benne van a természetvédelem fontossága (a fészekfotókat azonnal töröljük).

Pluszt jelent az értékelésnél a különleges látásmód, vagy különleges technikai megoldás.
Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a kiírás szabályainak bármelyikét megszegi, az érintett képet törli, azt kizárja a pályázatból! Amennyiben a pályázó az etikai elveket megszegő képet tölt fel, úgy a pályázót kizárja a pályázatból.

A pályázat ütemezése

A pályázat fotófeltöltési időszaka: 2020. július 20. és 2020. szeptember 20. között.

Online közönségszavazás: 2020. szeptember 30. és október 31. között.

Az eredményhirdetés időpontja és helyszíne: 2020. november 28., szombat, Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvény.

A pályázat benyújtása

A pályázatot online kell benyújtani, a megadott nevezési felületen keresztül. Az e-mailben beküldött anyagokat a zsűri nem értékeli. A feltöltés sikerességéről a pályázó automatikus értesítést kap. A pályázó a regisztráció során egyértelműen el kell, hogy fogadja a jogi szövegeket. A pályázó csak a saját feltöltő-felületéhez fér hozzá.

A nevezés, bár regisztrációhoz kötött, de anonim, ezért fontos, hogy a nevezésnél a fotókról ne derüljön ki a készítő személye, tehát a beküldött anyagokon tilos a személyazonosságra utaló bármilyen jelet vagy szöveget feltüntetni.

A pályázat díjazása

Fődíj: 10 alkalomra szóló Sakertour les használat (300.000 Ft értékben)

Második díj: utazás (pontos részletek később)

Harmadik díj: I Pod 7 th genaration 32GB space gray

Különdíjak

Envirotis Zrt. mobilfotós díj: utazás (pontos részletek később)

Az Envirotis Zrt. különdíjat ad annak a fotósnak, aki mobiltelefonnal készítette pályázati anyagát, a fotója a pályázati feltételeknek mindenben megfelel, és a cég munkatársaiból kiválasztott zsűri a legjobbnak ítéli.

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület különdíja: TVS termékek ajándékcsomagja

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság különdíja: DINPI ajándékcsomag

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíja: MME termékek ajándékcsomagja

Közönségdíj: utazás (pontos részletek később)

A második körbe bekerült fotókat közönségszavazásra bocsátjuk a Facebookon.

A szavazás részleteiről később adunk tájékoztatást.

Azon szavazók között, akik kommentben jelzik, hogy szavaztak, kisorsolunk egy tabletet.

Publikációs lehetőségek a díjazottak, és a második körbe jutottak közül még 50 fotósnak

 • kiállítás Tatán
 • fotókönyv
 • média-megjelenés

Technikai feltételek

Egy pályázó összesen 4 db. képpel nevezhet.

A képekhez részletes leírást kérünk

 • A kép címe
 • Hol készült a fotó?
 • Mikor készült a fotó (nap és óra)?
 • Milyen madarat ábrázol?
 • Milyen technikával készült (gép típusa, rekeszérték, gyújtótávolság, zársebesség, vaku, ISO…)?
 • A fotós neve, elérhetősége (legalább e-mail cím és telefonszám)
 • Rövid bemutatkozás: mióta foglalkozik fotózással, amennyiben profi fotós, szakmai oldal linkje.

Technikai paraméterek

A zsűri projektorral vetített digitális pályaműveket értékel, így az eredeti képről készített nagyméretű JPEG formátumú képekkel lehet csak pályázni, amelyeket az envirotis.hu/fotopalyazat honlapra kell feltölteni legkésőbb 2020. szeptember 20. éjfélig.

 • Képméret: A beadandó képfile minimális mérete 7 Mpixel lehet. A beadott pályamű nem készülhet kisebb méretű képből történő interpolárással/nagyítással.
 • Képarány: bármilyen oldalméretű képpel lehet nevezni, de érdemes a szabványos oldalméretek betartására törekedni, pl.: 1:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9

A képelkészítése és feldolgozása során nem engedélyezett

 • A kép tartalmának megváltoztatását eredményező beavatkozás
 • A nem egymást követően készített és/vagy különböző helyszínen rögzített képek egyesítése (a kamera vagy a feldolgozó software által)
 • Képelemek hozzáadása vagy eltávolítása
 • A kép egyes részeinek módosítása
 • A kép digitális keretezése, látható felirattal és dátummal való ellátása

A képelkészítése és feldolgozása során engedélyezett

 • A képek megvágása
 • A fekete-fehér, illetve infra képpé alakítás
 • A digitális félszűrők használata
 • Többszörös expozíció (multiexpozíció), de csak egy azonos helyszínen egymást követően készített felvételek kamerán belüli egyesítése során létrehozott kép esetén
 • Több felvétel kamerán belüli vagy utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó HDR és panoráma képek, valamint összeadott képek
 • Az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák, például a fényérzékelőre tapadt por, szennyeződés miatt a képen jelentkező foltok eltávolítása
 • A víz alatti felvételeknél a fentieken kívül megengedett a dóm- vagy síkablakra tapadt szennyeződés és a becsillanások eltávolítása,
 • Lencsehibák javítása (pl. kromatikus abberáció)
 • A teljes képre vonatkozó szintek, gradációs görbék, színegyensúly, színezet/telítettség, fényerő/kontraszt, valamint az árnyékok/csúcsfények kismértékű módosítása

A képek természetességéről, illetve a beavatkozások mértékének elfogadásáról a Zsűri dönt.

Beküldendő anyagok

A pályázat első fordulójában a pályaműveket nagyfelbontású, sRGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG képállományát várjuk (Photoshop, jpg-opciók: minőség = 12). A szerzőnek rendelkeznie kell az eredeti, módosítatlan kamerafile-al, amely lehet RAW (nyersfile) vagy JPEG. Utóbbi esetben csak a közvetlenül a kamerából származó JPEG-fájl felel meg a kritériumoknak. DNG formátum csak akkor elfogadható, ha a fényképezőgép eredetileg ilyen kiterjesztéssel készíti a képet.

Analóg pályamunkák esetén a szerzőnek rendelkeznie kell a beküldött pályamunka eredeti analóg képhordozójával (dia, negatív). Sikeres szereplés esetén a kiíró a 2. forduló után kéri be a fent részletezett eredeti kamerafájlokat és a képek rendelkezésre álló, legnagyobb felbontású interpolálatlan TIFF-állományát.

A pályázatra beadott digitális képnek tartalmaznia kell a rendelkezésre álló valamennyi EXIF adatot.