Korai ébredők

A színes, tarka lepkék látványához inkább a nyári időszakot kötjük fejben, ám van néhány olyan faj, mely már elő is bújt, és gyakorlatilag bármerre találkozhatunk vele napközben.
 

nappali pávaszem


Az egyik ilyen lepke a nappali pávaszem. Igazán látványos színei és nagysága miatt könnyen észrevehetjük, amint valamely korai virágra reppen. Sokszor látható "napozás" közben is ebben az időszakban, amikor is egy, akár tenyérnyi napos foltot fedez fel a kertben. Közeledtünkre általában felrepül, ám ha megtorpanunk, akkor -főleg ha csak ott volt napos rész- visszatelepszik a helyére.
Az oka, hogy főleg őt láthatjuk ilyen korán, az, hogy kifejlett lepkeként telel át pl. házak repedéseiben, fák odvában, farakásokban. A legtöbb lepkefaj ezzel ellentétben hernyó, pete vagy éppen báb alakban telel, így később "lesz" belőlük lepke.
Nevét a szárnyán található "szemekről" kapta, mely fontos szerepet tölt be a védekezésben. Ha ugyanis egy apró madár közeledik felé, akkor a hirtelen szétnyíló szárnyon megjelennek a nagyméretű szemek. Ráadásul egyből négy darab! Sok esetben a madárnak ez olyan ilyesztő látvány, hogy megfutamodik és a lepke megmenekül.

Írta: Kincses László, fotó: Orbán Zoltán