„Közösen a természetért!” névvel új pályázat megvalósítását koordinálja az MME

Közösen azokkal, akik szeretnének részt venni a természetes élőhelyek helyreállításában! Közösen azokkal, akik szívesen megmutatnák, milyen madarak fészkelnek a kertjükben vagy a közeli parkban, de eddig nem volt rá megfelelő felület. Közösen a települések döntéshozóival, és a gazdálkodókkal egy madárbarát jövőért. 

 

Közösen a természetért LIFE projekt

A két éves program során megújul majd az MME önkéntes nyilvántartó rendszere, így reményeink szerint a tettre kész önkéntesek és a természetvédelmi feladatok a legrövidebb úton megtalálják egymást. A lakosság bevonását célzó adatgyűjtő mobiltelefonos applikációk is készülnek, így könnyebb lesz számon tartani a kertekben, parkokban fészkelő madárfajok, az etetőkre érkező téli vendégeket, a ház előtt fészkelő gólyacsalád és a sárfészkeket szorgosan építő fecskék számának alakulását. Az MME honlap Tudástár menüpontja teljesen megújul, a régi funkciók mellett helyet kapnak a lakosság madártani ismereteit fejlesztő e-learning képzések, így az állandó képzéseinkkel párhuzamosan (Kezdő madarász, Madárbarát Kert) ki-ki a saját otthonában, a saját tempójában is fejlesztheti tudását az interaktív képzésekkel. 

A pályázati szakasz csupán két év, de ez az intenzív két év elég lesz ahhoz, hogy lefektethessük az alapokat ahhoz, hogy az érdeklődő településeket elindíthassuk egy madár- és természetbarát településfejlesztési úton, hogy az évtizedes múltra visszatekintő Madárbarát Kert programunk sikeréből kiindulva megválaszthassuk az Év Madárbarát Települését.

A mezőgazdasági területeken élő madárfajok egyre csökkenő trendjei adták az ötletet a Madárbarát Gazdálkodó márka megalkotásához is, aminek kereteit szintén a pályázat két évében alakít majd ki az MME Élőhelyvédelmi Osztálya. 

Reméljük sok új és régi madárbarát kapcsolódik majd be az MME programjaiba, hogy összefogva tehessünk a természetért! 

A programok megvalósítását a LIFE NGO4GD/HU/000037 számú projekt keretében az Európai Bizottság LIFE Nature alapja támogatja.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.