Küldöttközgyűlés beszámoló

2021. május 15-én sikeresen lezajlott az MME online küldöttközgyűlése. Helyi csoportjaink 172 küldöttet delegáltak, akik a meghatározott határidőig 150 érvényes szavazatot adtak le, így elfogadásra kerültek a beszámolók, jelentések, költségvetési tervek és az alapszabály módosítása.

A küldöttekre idén egy plusz feladat is hárult, hiszen elnökségi tagjaink mandátuma lejárt, így tisztújítás elé néztünk. Elnökségi tagság tisztségre a 6 betölthető helyre 9 jelöltet állítottak, akik közül a közgyűlés az alábbiakat választotta meg tagként: Babocsay Gergely, Druzsbaczky Ildikó, Frenyó Gábor, Győrig Előd, Haraszthy László, , Pellinger Attila.

Bajor Zoltán az egyesületünk elnöke 10 évnyi munka után leköszönt posztjáról és átadta helyét Bukor Zoltánnak, aki eddig az MME alelnöke volt. Mély gyásszal kellett tájékoztatnunk a küldötteket, hogy az Ellenörző Bizottságunk elnöke Nechay Gábor elhunyt. Az Ellenőrző Bizottságba így új tagot kellet választani. Ezzel a feladattal a küldöttek Beller Edinát bízták meg. Köszönjük a leköszönő elnökünknek a 10 évnyi munkáját és gratulálunk a megválasztott tisztségviselőknek!

A küldöttközgyűlés keretében ismertettük az idei kitüntetetteket is. Az MME Örökös tagja kitüntetést kapta Dr. Bánhidi Péter, Dr. Kasza Ferenc, Katona Mihály, Szelle Ernő és Terbe Józsefné tagtársunk. Chernel István Emlékérem kitüntetésben Dr. Kóta András és Lendvai Gábor részesült. Gratulálunk a kitüntetetteknek és köszönjük az áldozatos munkájukat amellyel egyesületünket segítették és segítik a közös céljaink elérésében!

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1