Kullancsok

Az enyhe, csapadékos időjárás kedvez a kullancsoknak. Bár a klímaváltozás hatására már egész évben találkozhatunk velük - pontosabban ők velünk - ősszel különösen érdemes odafigyelnünk kirándulásaink során a "kullancsellenőrzésre".

Közönséges kullancs (Fotó: Kovács Márton)

A kullancsok az atkák csoportjába tartoznak, a petéből való kikelés után több fejlődési stádiumon mennek keresztül amíg nyolclábú, szaporodóképes egyedekké válnak. Ezalatt többször kell vért szívniuk, ez nem csak emberből történhet, a gazdaállatok száma és faja a különböző kullancsoknál eltérő lehet. A vérszívás napokig is eltarthat, sok kullancs ezalatt úgy marad észrevétlen, hogy fájdalomcsillapító anyagot juttat a csípés helyére. Mikor megtelik vérrel, elengedi a gazdát, ám ekkor már a kullancs nyála bejutott annak szervezetébe. Ilyenkor áll fenn a kockázata, hogy a kullancs tápcsatornájában esetlegesen előforduló, egy korábbi vérszívásból származó kórokozók is bekerüljenek a gazdaszervezetbe. Ez akkor is előfordulhat, ha a kullancsot még a vérszívás alatt megtaláljuk, de nem megfelelő módon távolítjuk el. Ha csípés történt, a fertőzés kockázata akkor a legkisebb, ha a kullancsot mihamarabb megtaláljuk, és anélkül távolítjuk el, hogy testét összenyomnánk.


Kullancsok erdei pocokban (Fotó: Orbán Zoltán)

A hazai kullancsoknak tehát nem a csípése betegít meg, hanem az általa esetleg terjesztett kórokozó. Azonban a világ más tájain élnek olyan kullancsok is, amelyek csípése mérgezést okoz. Hogy ez miért "éri meg" a kullancsnak, arról a közelmúltban jelent meg egy magyar kutatók által írt tudományos közlemény. Ebben Dr. Apari Péter és Dr. Földvári Gábor kullancsok okozta megbetegedéseket magyaráz meg evolúciós alapon. Félsivatagos területeken él például egy kullancsok rokonságába tartozó állat, amelynek csípése pulzusszám emelkedést okoz. Ez feltételezhetően azért alakult így, hogy a vérellátás serkentésével elősegítse a vérszívást.


Házi kedvenceinket is rendszeresen ellenőrizzük! (Fotó: Hencz Péter)

A hazánkban kullancsok által terjesztett betegségek közül megelőző védőoltás-sorozat a vírusos agyhártyagyulladás ellen érhető el. A Lyme-kór antibiotikummal kezelhető - ha a csípés helye begyullad, gyűrű alakban bevörösödik, akkor mielőbb forduljunk orvoshoz! Szükség esetén szintén antibiotikummal kezelhető a TIBOLA (tick-borne lymphadenopathy) is. Fontos még megemlíteni a nálunk főleg a kutyákat veszélyeztető babéziózist is, hiszen házi kedvenceink kullancsellenőrzésére is figyelmet kell fordítanunk. Ha a csípést követő hétben a kutya kedvetlen lesz, belázasodik, feltétlenül vigyük állatorvoshoz! A babéziózis során a vizelet megsötétedik, e tünet jelentkezése után az állat kezelés nélkül napokon belül elpusztulhat.

Magyarországon a klímaváltozás hatására - hazánkra nézve - új kullancsfajok jelenhetnek meg, amelyek veszélyes kórokozókat hordozhatnak. A kutatók ezek felderítésében a lakosság segítségét kérik. (A továbbiak ide kattintva érhetők el.)

A cikkben hivatkozott tudományos közlemény ide kattintva érhető el.

 

 

Írta: Dr. Benedek Veronika

Tevékenység: