Lábatlangyík túra Normafán június 2-án

A program hűvös, szeles, esős idő esetén elmarad!

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya minden évben kiválaszt egy kétéltű- vagy hüllőfajt, hogy annak kiemelt figyelmet szenteljen. Idén, a lábatlangyíkot választották az év hüllőjének. A fővárosi program keretében szeretnék jobban megismertetni ezt a sokak számára ismeretlen fajt, ezért június 2-án kirándulást szerveznek Normafára, ahol ha a résztvevőknek szerencséjük lesz, láthatnak napozó egyedeket, és egyéb hüllőfajokkal is találkozhatnak. Amennyiben hűvös, esős, szeles idő lesz, mivel ilyenkor a hüllők nem mozognak, elbújnak, a program elmarad!

A túra időpontja
2012. június 2. (szombat)

Helyszín
Normafa és környéke

Találkozó
10 órakor a Normafa-síház melletti autóparkolóban

Megközelítés
tömegközlekedéssel a 21 és 21A buszokka a Széll Kálmán (Moszkva) térről
autóval az Istenhegyi úton a Déli Pályaudvar felől

A túra időtartama
Kb. 2 óra

Túraútvonalak
A könnyebb túra az Erzsébet kilátó irányába halad az aszfaltút melletti erdei ösvényen. Ennek a távolsága nagyjából 1 km. Az út végén visszafordulnak és visszagyalogolnak a kiindulási pontra.

A kicsivel nehezebb terepen haladó túra Normafa síháztól a Harang-völgy aljáig tart. Távolsága ennek is kb. 1 km. Aki autóval érkezik, annak vissza kell gyalogolnia a meredek hegyoldalon a parkolóig Normafára, de a 28-as busszal el lehet menni a Széll Kálmán térre, ahonnan 21-es busszal lehet visszajutni Normafára.

Felszerelés
Kényelmes túracipő, bakancs, könnyű hátizsák, eső esetére esőkabát, tűző nap esetére sapka és naptej, ivóvíz, élelem (pl. szendvics, gyümölcs). Mivel már aktívak a kullancsok, ajánlott kullancsirtó spré/krém használata.

Bárki csatlakozhat!
A túrát kortól függetlenül mindenkinek ajánlják, aki szeretne találkozni ezzel a fajjal, és szívesen megismerné élőhelyét. A program során szakértő túravezetők adnak felvilágosítást a lábatlangyíkokkal, egyéb kétéltű- és hüllőfajainkkal kapcsolatban.

A túra végeztével bemutatják, hogyan lehet a szakosztály által indított Országos Kétéltű- és Hüllő Ponttérképezés online felületére feltölteni azon hüllőfajok észlelési adatait, amelyekkel a kirándulás során találkoztak.

További információ
Vörös Judit 30/600-1586, khvsz@mme.hu
Babocsay Gergely 30/232-7134, khvsz@mme.hu   

Mindenkit szeretettel vár az MME KHVSZ!

 

 

Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!

 

A felső kis képen közönséges lábatlangyík látható
(Fotó: Vörös Judit)

Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19.-én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.