Látogatóban a Tápiógyörgyén telelő fehér gólyáknál

Az elmúlt hetekben - különösen mióta megszigorodott a tél - számos bejelentést kaptunk a Tápiógyörgyén telelő fehér gólyákról. Az emberek - érthetően - aggódnak a madarakért. Egy hete arra jártunk, így személyesen is meggyőződhettünk a madarak állapotáról, erről számolunk be fotós-videós összeállításunkban.

Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).


A tápiógyörgyei gólyamegfigyelés arra is jó lehetőséget kínált, hogy egy kis videót készítsünk a madarakról, melynek "hangosan gondolkozós" elemzése segít megérteni a madarak összetett viselkedését.

Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
A beszámolók alapján a két telelő gólya leggyakrabban a vasútállomás
környékén figyelhető meg.
Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
Erre a tájra sokkal inkább farkasokat, semmint gólyákat tud elképzelni az ember.
Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
Pedig a madarak itt vannak, amint arról a hóban ...
Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
... megtalálható nyomok is árulkodnak.
Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
A látogatásunk szerdai napján a gólyák a vasútállomástól több száz
méterrel "kijjebb", ...
Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
... a havas szántón tartózkodtak.
Áttelelő fehér gólya Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
A hideg, de szélcsendes, napos időben a madarak felborzolt
tollazattal, keveset mozogva pihentek, ...
Áttelelő fehér gólya Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
... csak néha mozdultak arrébb néhány lépést. A képen látható gólya
színes gyűrűt visel a boka feletti részen.
Áttelelő fehér gólyák Tápiógyörgyén 2010/2011 telén (Fotó: Orbán Zoltán).
A látogatás végén Sánta Lajos forgalmi szolgálattevővel beszélgettem a telelő gólyákról,
etetésük és védelmük lehetőségeiről, tájékoztattam a honlapon megtalálható
információs oldalakról (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Hogy bírják, milyen állapotban vannak a gólyák?
A telelő gólyákról készült lenti videó összeállítás sokat elárul a madarak túlélési stratégiájáról, a kínálkozó környezeti előnyök kihasználásáról, fizikai állapotukról:

  • A gólyák az alacsony hóborítású szántón tartózkodnak, ahol a tiszta, napsütéses, -6 C°-os hidegben a hó által visszavert napsugarak kellemes, meleg környezetet biztosítanak számukra. Ez a hatás jól érzékelhető a felvétel 1 perc 3-ik másodpercénél kezdődő képkockákon, ahol a hófelszínről felemelkedő meleg levegő vibrálása azt az érzetet kelti, mintha a kamera remegne.
  • Ezt a madarak úgy használják ki, hogy egy lábon állva csökkentik a hővesztő felület nagyságát, miközben felborzolt tollazattal napoznak. A szárny lógatásával a hőfelvevő felületet növelik a madarak, ahol különösen jó szolgálatot tesz a szárnyvégi tollak fekete színe.
  • Ilyen alacsony hóborítottságnál - kilátszik alóla a növényzet - a szántón élő kisrágcsálók még nem tudnak a hó alatt járatokat készíteni, ezért táplálékkeresés közben ki kell merészkedniük a hófelszínre, ahol a napozás közben is figyelő gólyák elkaphatják őket. Már napi két-három mezei pocok zsákmány is akár napokra elegendő energia utánpótlást jelent a madaraknak. 
  • A gólyák pihenés közben többször is csapkodnak a szárnyaikkal, ami jó lehetőséget kínál a mozgáskoordináció és a szárnyak egészségi állapotának felmérésére - ez alapján a madarakkal minden rendben.
  • Az egy lábon álldogáló madarak keveset mozognak, az elgémberedett végtagokat csak kis energaivasztést okozó mozgásokkal mozgatják át, az idő túlnyomó többségét felborzolt tollazattal napozva töltik. Eközben sokszor tollászkodnak, ami fontos, a kemény fagyok idején hiányolandó vízfürdő pótlásaként az egyetlen higiéniai eszközük. Ilyenkor nemcsak a tollakat fésülgetik - helyreállítandó a tollzászlók folyamatos felületét -, de eltávolítják az esetleges megfagyott víz- vagy páracseppeket, miközben a mozgással hőt is termelnek. Az, hogy a gólyák tollászkodnak, törődnek magukkal, szintén annak a jele, hogy még olyan jó mentális és fizikai állapotban vannak, még bírják a tél megpróbáltatásait.
  • Két, a teleléssel nem összefüggő érdekesség, hogy az egyik gólyának hiányzik a farka (ez különösen feltűnő a felvétel 2 perc 57. másodpercénél kezdődő snittben), ami ilyen nagy testű madaraknál nem megszokott látvány. A másik madár gyűrűs, a bal bokája felet (a madaraknál ez ott helyezkedik el, ahol a mi térdünk) fekete színes gyűrűt visel. Sajnos az ilyen nagy távolságból készült felvételeken nem sikerült azonosítani a gyűrűszámot.
  • Végül a madarak aktuális kondíciójának legfontosabb visszajelzése a szárnyrakapás: van még erejük a repüléshez, mozgásuk jól koordinált, szárnyaik egészségesek, lábaik nem fagytak el (be tudják hajlítani, illetve repülés közben nem lógnak).


(Videó: Orbán Zoltán)

 

A gólya "vizitet" követően felhívott Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője, aki a gólyáknak szeretett volna vinni kacsaszívből álló élelmet. Sajnos a madarakat ő már nem találta meg, és az azóta  (december 15-e) eltelt időben sem sikerült a nyomukra akadnia. Szerencsére az elmúlt hét sarkvidéki hidege enyhült, így jó az esélye annak, hogy a gólyák maguktól is átvészelik az áttelelési kalandot. Ha mégsem, csak abban reménykedhetünk, hogy a természetvédelmi őrszolgálat és a lakosság időben észreveszi, megtalálja a legyengült madarakat, hogy a Jászberényi Állat- és Növénykertbe lehessen szállítani őket.
 

A telelő gólyákról itt is olvashat >>

 

Kérjük, küldje be téli gólyamegfigyelési adatait!   
A gólyák telelési viselkedésének megismeréséhez pontos adatokkal kellene rendelkeznünk ezekről a madarakról. Ezért kérjük, amennyiben tud ilyen madárról, a hely, a példányszám, a körülmények és a bejelentő elérhetőségét tartalmazó e-mailben tájékoztassa az MME Monitoring Központ munkatársait itt >>. Köszönjük!

 


Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.