Legyél te is békamentő!

Indul a 2008-as békamentő akció Farmoson! A tavaszias meleg lassan idén is előcsalja a barna ásóbékákat föld alatti telelő helyükről, és nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé. A tápió-vidéki természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén immáron 4. éve terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.

Az idei évet, a kétéltűeket különösen fenyegető veszélyek miatt a világon a "Béka Évének" nyilvánították. A nemzetközi program védnökségét David Attenborough vállalta el. A globális akciósorozathoz kapcsolódnak a hazai kétéltűvédelmi tevékenységek - köztük a farmosi békamentés is. A mentési akció fő célja a - jelenleg még jelentős - békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár a tömeges gázolás is okozhat.

Nem titkolt szándék a közvélemény - kiemelten a fiatal generációk - figyelmének felhívása a kétéltűvédelem fontosságára. Az egyébként nem annyira közkedvelt békák fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, nélkülük a kedvelt gólyák száma csökkenne, míg a kevésbé kedvelt szúnyogok az eddigieknél is több kellemetlenséget okoznának.

2006-ban ezzel a módszerrel több, mint 35.000;

2007-ben pedig 15.356 békát mentettünk meg a gázolástól!

A munkát évek óta a helyi természetvédő szervezetek, önkéntesek, iskolás diákok végzik több héten át, amíg a vándorlási időszak befejeződik.

Ehhez a természetvédő munkához várunk idén is segítséget akár egyéni, akár csoportos jelentkezőktől. Külön csoportokként várjuk a felsős általános iskolásokat és középiskolásokat, akiket a szervezők képviselője fogad az előre egyeztetett időpontban.


Ha esetleg csatlakoznál hozzánk, itt olvashatsz néhány jó tanácsot:

Mit hozz magaddal a békamentésre?

  • vízálló lábbelit (bakancs, zárt bőrcipő, gumicsizma), mivel a fű még sokszor vizes az esők után
  • meleg ruhát, széldzsekit, mivel a nyílt terepen időnként elég szeles idők járnak
  • ha van láthatósági mellényt (rikító színű), ebből a szervezők pár db-ot tudnak biztosítani
  • barátaidat, osztálytársaidat
  • jó kedvedet

Mit hagyj otthon?

A békákkal kapcsolatos előítéleteidet, félelmeidet (a barna ásóbéka nem termel méregváladékot, nem pisil szembe a hiedelmekkel ellentétben, és bár nem a kedvenc állatok közé tartozik, érdemes őt közelebbről megismerni)

A békamentésre Németh András programvezetőnél kell jelentkezni a 20/234-9994-es telefonszámon, vagy a mmetapio@gmail.com e-mail címen, ahol további információk is kérhetőek a mentésről.

Meddig tart az akció?

Egész márciusban - sőt lehetséges, hogy április első felében is - folyamatosan várjuk az önkénteseket, iskolás csoportokat a békák megmentésére. A béka-őrjárat mely 1-2 órát vesz igénybe - minden reggel 7 óra körül indul a farmosi vasútállomás közeléből, de nagyobb csoport esetén lehetőség van más időpontban szervezni a mentést (viszont ilyenkor figyelembe kell venni, hogy sokkal kevesebb a béka). Ennek pontos időpontját a fenti számon lehet egyeztetni a vezetővel legalább két nappal előre.

További információ a www.tapiovidek.hu internetes portálon található.

Szervezők:
Tápió Természetvédelmi Egyesület
Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Tápió Közalapítvány
Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportja
Farmosi Életmód Egyesület
Élővíz Természetvédelmi Egyesület


További információ:
A békamentésről szóló fő cikk (folyamatosan frissül! | A békamentés fóruma | A február 16-i akció | A február 23-i akció

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.