Legyél te is békamentő!

Indul a 2008-as békamentő akció Farmoson! A tavaszias meleg lassan idén is előcsalja a barna ásóbékákat föld alatti telelő helyükről, és nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé. A tápió-vidéki természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén immáron 4. éve terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.

Az idei évet, a kétéltűeket különösen fenyegető veszélyek miatt a világon a "Béka Évének" nyilvánították. A nemzetközi program védnökségét David Attenborough vállalta el. A globális akciósorozathoz kapcsolódnak a hazai kétéltűvédelmi tevékenységek - köztük a farmosi békamentés is. A mentési akció fő célja a - jelenleg még jelentős - békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár a tömeges gázolás is okozhat.

Nem titkolt szándék a közvélemény - kiemelten a fiatal generációk - figyelmének felhívása a kétéltűvédelem fontosságára. Az egyébként nem annyira közkedvelt békák fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, nélkülük a kedvelt gólyák száma csökkenne, míg a kevésbé kedvelt szúnyogok az eddigieknél is több kellemetlenséget okoznának.

2006-ban ezzel a módszerrel több, mint 35.000;

2007-ben pedig 15.356 békát mentettünk meg a gázolástól!

A munkát évek óta a helyi természetvédő szervezetek, önkéntesek, iskolás diákok végzik több héten át, amíg a vándorlási időszak befejeződik.

Ehhez a természetvédő munkához várunk idén is segítséget akár egyéni, akár csoportos jelentkezőktől. Külön csoportokként várjuk a felsős általános iskolásokat és középiskolásokat, akiket a szervezők képviselője fogad az előre egyeztetett időpontban.


Ha esetleg csatlakoznál hozzánk, itt olvashatsz néhány jó tanácsot:

Mit hozz magaddal a békamentésre?

  • vízálló lábbelit (bakancs, zárt bőrcipő, gumicsizma), mivel a fű még sokszor vizes az esők után
  • meleg ruhát, széldzsekit, mivel a nyílt terepen időnként elég szeles idők járnak
  • ha van láthatósági mellényt (rikító színű), ebből a szervezők pár db-ot tudnak biztosítani
  • barátaidat, osztálytársaidat
  • jó kedvedet

Mit hagyj otthon?

A békákkal kapcsolatos előítéleteidet, félelmeidet (a barna ásóbéka nem termel méregváladékot, nem pisil szembe a hiedelmekkel ellentétben, és bár nem a kedvenc állatok közé tartozik, érdemes őt közelebbről megismerni)

A békamentésre Németh András programvezetőnél kell jelentkezni a 20/234-9994-es telefonszámon, vagy a mmetapio@gmail.com e-mail címen, ahol további információk is kérhetőek a mentésről.

Meddig tart az akció?

Egész márciusban - sőt lehetséges, hogy április első felében is - folyamatosan várjuk az önkénteseket, iskolás csoportokat a békák megmentésére. A béka-őrjárat mely 1-2 órát vesz igénybe - minden reggel 7 óra körül indul a farmosi vasútállomás közeléből, de nagyobb csoport esetén lehetőség van más időpontban szervezni a mentést (viszont ilyenkor figyelembe kell venni, hogy sokkal kevesebb a béka). Ennek pontos időpontját a fenti számon lehet egyeztetni a vezetővel legalább két nappal előre.

További információ a www.tapiovidek.hu internetes portálon található.

Szervezők:
Tápió Természetvédelmi Egyesület
Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Tápió Közalapítvány
Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportja
Farmosi Életmód Egyesület
Élővíz Természetvédelmi Egyesület


További információ:
A békamentésről szóló fő cikk (folyamatosan frissül! | A békamentés fóruma | A február 16-i akció | A február 23-i akció

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...