Legyél te is békamentő!

Indul a 2008-as békamentő akció Farmoson! A tavaszias meleg lassan idén is előcsalja a barna ásóbékákat föld alatti telelő helyükről, és nagy csapatokban indulnak szaporodó helyükre a farmosi Nagy-nádas felé. A tápió-vidéki természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező 311-es műút mentén immáron 4. éve terelő kerítést állítanak fel a békák összegyűjtésére, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.

Az idei évet, a kétéltűeket különösen fenyegető veszélyek miatt a világon a "Béka Évének" nyilvánították. A nemzetközi program védnökségét David Attenborough vállalta el. A globális akciósorozathoz kapcsolódnak a hazai kétéltűvédelmi tevékenységek - köztük a farmosi békamentés is. A mentési akció fő célja a - jelenleg még jelentős - békapopulációk összeomlásának megakadályozása, melyet akár a tömeges gázolás is okozhat.

Nem titkolt szándék a közvélemény - kiemelten a fiatal generációk - figyelmének felhívása a kétéltűvédelem fontosságára. Az egyébként nem annyira közkedvelt békák fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, nélkülük a kedvelt gólyák száma csökkenne, míg a kevésbé kedvelt szúnyogok az eddigieknél is több kellemetlenséget okoznának.

2006-ban ezzel a módszerrel több, mint 35.000;

2007-ben pedig 15.356 békát mentettünk meg a gázolástól!

A munkát évek óta a helyi természetvédő szervezetek, önkéntesek, iskolás diákok végzik több héten át, amíg a vándorlási időszak befejeződik.

Ehhez a természetvédő munkához várunk idén is segítséget akár egyéni, akár csoportos jelentkezőktől. Külön csoportokként várjuk a felsős általános iskolásokat és középiskolásokat, akiket a szervezők képviselője fogad az előre egyeztetett időpontban.


Ha esetleg csatlakoznál hozzánk, itt olvashatsz néhány jó tanácsot:

Mit hozz magaddal a békamentésre?

  • vízálló lábbelit (bakancs, zárt bőrcipő, gumicsizma), mivel a fű még sokszor vizes az esők után
  • meleg ruhát, széldzsekit, mivel a nyílt terepen időnként elég szeles idők járnak
  • ha van láthatósági mellényt (rikító színű), ebből a szervezők pár db-ot tudnak biztosítani
  • barátaidat, osztálytársaidat
  • jó kedvedet

Mit hagyj otthon?

A békákkal kapcsolatos előítéleteidet, félelmeidet (a barna ásóbéka nem termel méregváladékot, nem pisil szembe a hiedelmekkel ellentétben, és bár nem a kedvenc állatok közé tartozik, érdemes őt közelebbről megismerni)

A békamentésre Németh András programvezetőnél kell jelentkezni a 20/234-9994-es telefonszámon, vagy a mmetapio@gmail.com e-mail címen, ahol további információk is kérhetőek a mentésről.

Meddig tart az akció?

Egész márciusban - sőt lehetséges, hogy április első felében is - folyamatosan várjuk az önkénteseket, iskolás csoportokat a békák megmentésére. A béka-őrjárat mely 1-2 órát vesz igénybe - minden reggel 7 óra körül indul a farmosi vasútállomás közeléből, de nagyobb csoport esetén lehetőség van más időpontban szervezni a mentést (viszont ilyenkor figyelembe kell venni, hogy sokkal kevesebb a béka). Ennek pontos időpontját a fenti számon lehet egyeztetni a vezetővel legalább két nappal előre.

További információ a www.tapiovidek.hu internetes portálon található.

Szervezők:
Tápió Természetvédelmi Egyesület
Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Tápió Közalapítvány
Magyar Madártani Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportja
Farmosi Életmód Egyesület
Élővíz Természetvédelmi Egyesület


További információ:
A békamentésről szóló fő cikk (folyamatosan frissül! | A békamentés fóruma | A február 16-i akció | A február 23-i akció

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.

Az MME nemrégiben megalakult Ritkaságvadász Szakosztálya 2022. április 30-án szervezte meg az első Skywatching Day-t. A Magyarországon eleddig páratlan rendezvény nevéhez méltóan az égrenézésről szólt: a részvevők a kijelölt vagy önként vállalt pontokon figyelték az eget és írták össze a látott, átrepülő madarakat.