Lencsevégre kaptuk a tatai kis liliket!

Ritka vendég érkezett a tatai Ferencmajorban. A napokban látott kis lilik globálisan veszélyeztetett, nagyon ritka faj. Hazánkban legnagyobb számban a Hortobágyon fordul elő a vonulási időszakban. Nagyobb része a skandináv populációból érkezik hozzánk, míg a többi helyen megfigyelt madarak Észak-Oroszországból húzódnak a Kárpát – medencébe a téli időszakban.

A kis lilik skandináviai költőállománya mára kevesebb, mint 30 párra tehető. Több európai ország is aktívan részt vesz védelmében, a Hortobágyi Nemzeti Parkban 2008-ig futott egy uniós támogatású LIFE projekt, melynek hazai célja a megfelelő és védett táplálkozó és éjszakázó helyek kialakítása volt.

Az európai projektekben már műholdas nyomkövetőt is kapott néhány madár, hasonlóan a magyar kék vércsékhez és kerecsensólymokhoz.

A kis lilik mellet látható vörösnyakú lúd, apácalúd, kanadai lúd és havasi partfutó is . A madarak többségét nagy lilikek és vetési ludak teszik ki, számuk meghaladja a 17 000-et, a gémek és kócsagok száma is több százra tehető. A tó körül éjszakázó vetési varjak is közel 12 000-en vannak már.

Fotó: Csonka Péter

A kis lilikről bővebben

A kis lilik védelmét célzó nemzetközi LIFE projekt - magyar részvétellel

Az aktuális LIFE projekt

Adatok az európai állományról.

 

 
   Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.


IX. Tatai Vadlúd Sokadalom

Szervezők:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Komárom-Esztergom megyei Csoportja;
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság;
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. 

Védnök:
Michl József Tata Város polgármestere 

Fő támogatók:
Tata Város Önkormányzata
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.