Lepketábor Sajómercsén

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai idén először szerveztek olyan természetvédelmi tábort, amelynek főszereplői nem a madarak, és még csak nem is gerinces állatok, hanem a rovarok egy változatos, színpompás csoportja, a lepkék voltak.


Fotó: Kozma Péter

A tábor helyszíne a Heves-Borsodi-dombság peremén fekvő falucska, Sajómercse, ahol egy különleges, lepkefajok védelmére kijelölt európai jelentőségű védett terület található, amely része az Európai Unió ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak.


Fotó: Kozma Péter

A lepketábor résztvevői bepillantást nyerhettek a természetvédelemi szakemberek munkájába, megismerkedhettek a kutatók által használt módszerekkel, és azokkal a hagyományos gazdálkodási formákkal, valamint területkezeléssel, amelyek segítenek megőrizni ezeket az értékes élőhelyeket.

Kozma Péter

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.