Lepketábor Sajómercsén

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai idén először szerveztek olyan természetvédelmi tábort, amelynek főszereplői nem a madarak, és még csak nem is gerinces állatok, hanem a rovarok egy változatos, színpompás csoportja, a lepkék voltak.


Fotó: Kozma Péter

A tábor helyszíne a Heves-Borsodi-dombság peremén fekvő falucska, Sajómercse, ahol egy különleges, lepkefajok védelmére kijelölt európai jelentőségű védett terület található, amely része az Európai Unió ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak.


Fotó: Kozma Péter

A lepketábor résztvevői bepillantást nyerhettek a természetvédelemi szakemberek munkájába, megismerkedhettek a kutatók által használt módszerekkel, és azokkal a hagyományos gazdálkodási formákkal, valamint területkezeléssel, amelyek segítenek megőrizni ezeket az értékes élőhelyeket.

Kozma Péter

Kapcsolódó hírek

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.