Lezajlott az első túra az "Év hüllője" programhoz kapcsolódva

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2012. június 2-án (szombaton) lábatlangyík túrát szervezett a Normafára annak apropóján, hogy az idén első alkalommal választották meg az "Év hüllőjét".


Bár a túranap hideg időjárása nem kedvezett sem a résztvevőknek, sem a hüllőknek, a kitartóbbak közelről is megismerkedhettek két a környéken előforduló hüllőfajjal.

Kuszma túra (fotó: Tirpák Gábor)
Az egyik faj természetesen a lábatlangyík (népies nevén a kuszma) volt
(fotó: Tirpák Gábor)


A sípálya melletti parkolóban tartott rövid eligazítás és ismertetés után a csapat nekivágott a turistaösvények menti erdősávok pásztázásának. Bár a felhőtakaró szép lassan kezdett elvékonyodni, a hőmérséklet lassan emelkedett és a nap sem volt hajlandó megmutatni magát.

Kuszma túra (fotó: Halpern Bálint)
A borús időben is kitartó túrázók (fotó: Halpern Bálint)


Kuszma túra (fotó: Tirpák Gábor)
A túra felénél előkerült a másik hüllőfaj is, egy fiatal erdei sikló,
amely minden résztvevő figyelmét felkeltette
(fotó: Tirpák Gábor)


A gyerekek a simogatás mellett számos érdekes és hasznos információval gyarapíthatták tudásukat e fajról.

Aki a cikk alapján kedvet kapna egy kis kuszma-keresésre, mindenképpen töltse fel az adatot az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program honlapjára.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Tirpák Gábor, Szász Péter


Kapcsolódó hírek

CTT  vevő telepítése ( Fotó: Németh Ákos)

A Kolon-tavi Madárvárta szervezésében két évtizede kutatják magyar madarászok a Balkán-félsziget és a Mediteráneum vizes élőhelyeit. A vizsgálódás tárgya egy alig 10 grammos rejtett életmódú nádiposzátánk a fülemülesitke! 2001 óta 19 helyszínen 45 expedíció szerveződött. A Mostani expedicióra az MME szakemberei is elkísérték a csapatot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly a 2021. évi felmérésben (Fotó: Gecser István és Zsiga Balázs)

Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Közönséges lábatlangyík a Várhegy oldalában

Az elmúlt években országszerte egyre gyakrabban kerül sor régi épületek, omladozó kerítések elhagyott telkek felújítására. Az új tulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, cégek, önkormányzatok vagy maga a kormány, sokszor hatalmas hévvel, pénzt nem sajnálva valami újat, csillógót, modernt igyekeznek létrehozni az egykori ingatlanok megkopott, elhagyott, látszólag elhanyagolt...