Lezajlott az első túra az "Év hüllője" programhoz kapcsolódva

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2012. június 2-án (szombaton) lábatlangyík túrát szervezett a Normafára annak apropóján, hogy az idén első alkalommal választották meg az "Év hüllőjét".


Bár a túranap hideg időjárása nem kedvezett sem a résztvevőknek, sem a hüllőknek, a kitartóbbak közelről is megismerkedhettek két a környéken előforduló hüllőfajjal.

Kuszma túra (fotó: Tirpák Gábor)
Az egyik faj természetesen a lábatlangyík (népies nevén a kuszma) volt
(fotó: Tirpák Gábor)


A sípálya melletti parkolóban tartott rövid eligazítás és ismertetés után a csapat nekivágott a turistaösvények menti erdősávok pásztázásának. Bár a felhőtakaró szép lassan kezdett elvékonyodni, a hőmérséklet lassan emelkedett és a nap sem volt hajlandó megmutatni magát.

Kuszma túra (fotó: Halpern Bálint)
A borús időben is kitartó túrázók (fotó: Halpern Bálint)


Kuszma túra (fotó: Tirpák Gábor)
A túra felénél előkerült a másik hüllőfaj is, egy fiatal erdei sikló,
amely minden résztvevő figyelmét felkeltette
(fotó: Tirpák Gábor)


A gyerekek a simogatás mellett számos érdekes és hasznos információval gyarapíthatták tudásukat e fajról.

Aki a cikk alapján kedvet kapna egy kis kuszma-keresésre, mindenképpen töltse fel az adatot az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program honlapjára.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Tirpák Gábor, Szász Péter


Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19.-én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.