Lezajlott az MME Tanácsadó Testületi Ülése

Az Egyesület civil szervezeti működésének két nagy találkozója, a legfőbb döntéshozó Küldöttközgyűlés, és a tervezési feladatokat betöltő Tanácsadó Testületi Ülés (TTÜ) közül utóbbira került sor január legvégén. A tanácskozás helyszínéül most is, mint oly sok éve már a fővárosi Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ szolgált, ide érkeztek az MME helyi csoportjainak tisztségviselői és aktivistái, valamint a főállású alkalmazottak, összesen mintegy 50 fő.

MME tanácsadó testületi ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Szentendrey Géza).


A Tanácsadó Testületi Ülést általában november közepén szoktuk tartani, a tavalyi évben azért tértünk el ettől és szerveztük két hónappal később, idén januárban, hogy a 2011-ben választott új elnökségnek legyen ideje előkészíteni az Egyesület életét 2012-2016 között alapvetően meghatározó stratégiai terv munkaanyagát. A TTÜ legfontosabb feladata (program letöltése >>) ugyanis ennek a dokumentumnak a részletes megvitatása volt azzal a céllal, hogy ebbe a helyi csoportok észrevételei, elvárásai is érvényre juthassanak.

A szokásos pénteki tájékoztató beszámolók mellett (ezek témáját a fentiekben letölthető programban láthatják) a szombati nap jelentős részét erre a munkára szántuk, olyannyira, hogy a délutáni programpontok közül többtől eltekintettünk, hogy több idő legyen a stratégia megvitatására.

A stratégiai terv - melyet a mostani előkészítésnek köszönhetően a májusi küldöttközgyűlés fogadhat el - az alábbi fő szakmai fejezetekre tagolódik:

 1. Veszélyeztetett állatfajok megőrzése
 2. Fenntartható fejlődés és tájhasználat (Élőhely- és területi védelem)
 3. Kapcsolatban a természettel (Szemlélet- és tudatformálás, oktatás-nevelés)
 4. Tudással a természetvédelemért (Monitoring és kutatás)
 5. Kiállunk a természetért (Természetvédelmi politika, érdekképviselet és együttműködés az érdekcsoportokkal)
 6. Madárvédelem határok nélkül
 7. Együtt a madarakért (A társadalmi támogatottság növelése)
 8. Több forrást a természetvédelemre (Céljaink elérésének finanszírozása)
 9. Hatékony szervezettel a természetért

A dokumentum véglegesnek szánt verzióját a küldöttek (a kiválasztásuk ezekben a hetekben történik meg a csoportok helyi gyűlésein) április végén, május elején megkapják, és az elfogadást követően a honlapon bárki számára elérhető lesz.


A stratégiai tervezés öt munkacsoportban zajlott, melyek közül négy két-két fejezetet tekintett át, illetve külön csapat foglalkozott a finanszírozási területtel. Az itt megszülető módosítások az összes fejezet esetében kisebb-nagyobb mértékben átdolgozták a munkaanyag által felvázolt prioritásokat és tevékenységi területeket, melynek köszönhetően a stratégia olyan dokumentummá vált, mely éves munkatervekben kifejtve alapvetően határozza meg az Egyesület következő fél évtizedének feladatait és munkáját.

A tanácsadó testületi ülés programjának zárásaként három csoport: a Hajdú-Bihar Megyei, a Baranya Megyei és a Tápió-vidéki számolt be munkájáról, illetve a Hajdú-Bihari tájékoztató kapcsán arról, hogy itt indult el az MME első hivatalos területi irodája (Debrecen).

A program vasárnap is folytatódott, az MME Oktatási hálózata (az egykori Környezeti Nevelés Szakosztály új működési formája) tartott tanácskozást, ahol a környezetpedagógiával (is) foglalkozó szakemberek vitatták meg a szakmaterület feladatait.


Az éves Tanácsadó Testületi Ülések az Egyesület életének legfontosabb operatív találkozói, hiszen itt van idő és lehetőség a különböző szakmai és szervezeti, különösen a területi munkát és igényeket érintő kérdések felvetésére és megvitatására. Ezért is lenne fontos, hogy az elmúlt években és most is tapasztalt meglehetősen alacsony (még 50%-ot sem elérő) helyi csoporti képviselet a jövőben növekedjen. Köszönjük azoknak a csoportoknak a munkáját, melyek most is eljöttek (lásd az alábbi felsorolást), és kérjük, biztatjuk a távolmaradókat, hogy vegyenek részt a májusi küldöttközgyűlésen, majd a novemberi tanácsadó testületi ülésen!

Résztvevő helyi csoportok (betűrendben):

 • Baranya megyei
 • Bács-Kiskun megyei
 • Börzsönyi
 • Budapesti
 • Bükki
 • Csongrád megyei
 • Dombóvári
 • Fejér megyei
 • Hajdú-Bihar megyei (valamint a területi iroda vezetője)
 • Nógrád megyei
 • Nyíregyházi
 • Tápió-vidéki
 • Tiszaközi
 • Zala megyei
MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).

A Tápió-vidéki Helyi Csoport képviselőjeként Kertész László
mutatja be a működési területükön végzett munkát.
(Fotó: Lendvai Csaba).


MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Szentendrey Géza).
MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Szentendrey Géza).MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).
MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).
A legfontosabb munka a stratégiai tervet áttekintő és kidolgozó
munkacsoportokban folyt (Fotók: Lendvai Csaba és
Szentendrey Géza)


MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).
Vidám hangulatú munkaebéden az Ülés résztvevői
(Fotó: Lendvai Csaba).1% az MME-ért!

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!
Orbán ZoltánKapcsolódó hírek

A cikk fotói és videói május 30-án délután és este készültek a pártás daru aznapi megfigyelése közben (Fotó: Orbán Zoltán)

A pártás daru május 24-e délután bukkant fel Fertőújlakon, ami a faj ötödik bizonyított magyarországi előfordulása volt. A madár május 27-e délelőttig a térségben tartózkodott, eközben át-átruccant Ausztriába, ahol faunaúj fajként várták a madarász kollégák.

Állománycsökkenés 1999-2019 év viszonylatában: Bíbic - 59,6%; Fürj - 62,7%

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most kiadott elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben folytatódott az agrár élőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei már mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon!

Az Európai Bizottság közzétette a Biodiverzitás- és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnapi napon kiadta a régóta várt Biodiverzitás Stratégiát és a Termőföldtől az Asztalig Stratégiát. Ezek a dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszertermeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a...