Lezajlott az MME Tanácsadó Testületi Ülése

Az Egyesület civil szervezeti működésének két nagy találkozója, a legfőbb döntéshozó Küldöttközgyűlés, és a tervezési feladatokat betöltő Tanácsadó Testületi Ülés (TTÜ) közül utóbbira került sor január legvégén. A tanácskozás helyszínéül most is, mint oly sok éve már a fővárosi Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ szolgált, ide érkeztek az MME helyi csoportjainak tisztségviselői és aktivistái, valamint a főállású alkalmazottak, összesen mintegy 50 fő.

MME tanácsadó testületi ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Szentendrey Géza).


A Tanácsadó Testületi Ülést általában november közepén szoktuk tartani, a tavalyi évben azért tértünk el ettől és szerveztük két hónappal később, idén januárban, hogy a 2011-ben választott új elnökségnek legyen ideje előkészíteni az Egyesület életét 2012-2016 között alapvetően meghatározó stratégiai terv munkaanyagát. A TTÜ legfontosabb feladata (program letöltése >>) ugyanis ennek a dokumentumnak a részletes megvitatása volt azzal a céllal, hogy ebbe a helyi csoportok észrevételei, elvárásai is érvényre juthassanak.

A szokásos pénteki tájékoztató beszámolók mellett (ezek témáját a fentiekben letölthető programban láthatják) a szombati nap jelentős részét erre a munkára szántuk, olyannyira, hogy a délutáni programpontok közül többtől eltekintettünk, hogy több idő legyen a stratégia megvitatására.

A stratégiai terv - melyet a mostani előkészítésnek köszönhetően a májusi küldöttközgyűlés fogadhat el - az alábbi fő szakmai fejezetekre tagolódik:

 1. Veszélyeztetett állatfajok megőrzése
 2. Fenntartható fejlődés és tájhasználat (Élőhely- és területi védelem)
 3. Kapcsolatban a természettel (Szemlélet- és tudatformálás, oktatás-nevelés)
 4. Tudással a természetvédelemért (Monitoring és kutatás)
 5. Kiállunk a természetért (Természetvédelmi politika, érdekképviselet és együttműködés az érdekcsoportokkal)
 6. Madárvédelem határok nélkül
 7. Együtt a madarakért (A társadalmi támogatottság növelése)
 8. Több forrást a természetvédelemre (Céljaink elérésének finanszírozása)
 9. Hatékony szervezettel a természetért

A dokumentum véglegesnek szánt verzióját a küldöttek (a kiválasztásuk ezekben a hetekben történik meg a csoportok helyi gyűlésein) április végén, május elején megkapják, és az elfogadást követően a honlapon bárki számára elérhető lesz.


A stratégiai tervezés öt munkacsoportban zajlott, melyek közül négy két-két fejezetet tekintett át, illetve külön csapat foglalkozott a finanszírozási területtel. Az itt megszülető módosítások az összes fejezet esetében kisebb-nagyobb mértékben átdolgozták a munkaanyag által felvázolt prioritásokat és tevékenységi területeket, melynek köszönhetően a stratégia olyan dokumentummá vált, mely éves munkatervekben kifejtve alapvetően határozza meg az Egyesület következő fél évtizedének feladatait és munkáját.

A tanácsadó testületi ülés programjának zárásaként három csoport: a Hajdú-Bihar Megyei, a Baranya Megyei és a Tápió-vidéki számolt be munkájáról, illetve a Hajdú-Bihari tájékoztató kapcsán arról, hogy itt indult el az MME első hivatalos területi irodája (Debrecen).

A program vasárnap is folytatódott, az MME Oktatási hálózata (az egykori Környezeti Nevelés Szakosztály új működési formája) tartott tanácskozást, ahol a környezetpedagógiával (is) foglalkozó szakemberek vitatták meg a szakmaterület feladatait.


Az éves Tanácsadó Testületi Ülések az Egyesület életének legfontosabb operatív találkozói, hiszen itt van idő és lehetőség a különböző szakmai és szervezeti, különösen a területi munkát és igényeket érintő kérdések felvetésére és megvitatására. Ezért is lenne fontos, hogy az elmúlt években és most is tapasztalt meglehetősen alacsony (még 50%-ot sem elérő) helyi csoporti képviselet a jövőben növekedjen. Köszönjük azoknak a csoportoknak a munkáját, melyek most is eljöttek (lásd az alábbi felsorolást), és kérjük, biztatjuk a távolmaradókat, hogy vegyenek részt a májusi küldöttközgyűlésen, majd a novemberi tanácsadó testületi ülésen!

Résztvevő helyi csoportok (betűrendben):

 • Baranya megyei
 • Bács-Kiskun megyei
 • Börzsönyi
 • Budapesti
 • Bükki
 • Csongrád megyei
 • Dombóvári
 • Fejér megyei
 • Hajdú-Bihar megyei (valamint a területi iroda vezetője)
 • Nógrád megyei
 • Nyíregyházi
 • Tápió-vidéki
 • Tiszaközi
 • Zala megyei
MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).

A Tápió-vidéki Helyi Csoport képviselőjeként Kertész László
mutatja be a működési területükön végzett munkát.
(Fotó: Lendvai Csaba).


MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Szentendrey Géza).
MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Szentendrey Géza).MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).
MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).
A legfontosabb munka a stratégiai tervet áttekintő és kidolgozó
munkacsoportokban folyt (Fotók: Lendvai Csaba és
Szentendrey Géza)


MME Tanácsadó Testületi Ülés 2012. január 27-29. (Fotó: Lendvai Csaba).
Vidám hangulatú munkaebéden az Ülés résztvevői
(Fotó: Lendvai Csaba).1% az MME-ért!

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!
Orbán ZoltánKapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.