Lezárult a BAT4MAN program - eredmények

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

A bőregerek érzékenysége és az épületek állagmegőrzése miatt az ilyen típusú munkákat rendkívül körültekintően kell végezni, kevés azonban a megelőző tapasztalat. Hiánypótló ezért az a pályázat keretében készített példagyűjtemény, melynek összeállítását pályázati partnerünk, a Szlovák Denevérvédelmi Egyesület (Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku, www.netopiere.sk) koordinált.

A közelmúltban elkészült az a projektfilm, mely a denevéreket és védelmüket népszerűsíti, illetve a pályázat keretében végzett munkát mutatja be. A nemzetközi projekt fontos része volt az ismeretterjesztés, hiszen csak azokat az élőlényeket tudjuk az emberek segítségével hatékonyan megvédeni, akiket sokan ismernek és szeretnek.


A BAT4MAN projekt eredményei

 

 

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.