LIFE projektek a mérgezések ellen – LIFE hírek / 2016

Több más projekt mellett a magyar HELICON LIFE+ is bemutatta eddigi eredményeit a közelmúltban Athénban rendezett műhelytalálkozón.

Dögkeselyű (Fotó: LIFE10 NAT/BG/000152)


A találkozót szervező program, a "Return of the Neophron" (LIFE10 NAT/BG/000152) a Görögországban és Bulgáriában élő dögkeselyű-állomány megmentésén fáradozik. Ez a két ország a Balkánon élő állomány 70%-ának ad otthont. A program célja, hogy biztosítsa a megmaradt dögkeselyűpárok védelmét Görögországban 15, míg Bulgáriában 12 Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyen. A fő veszélyeztető tényezők közé tartozik - sok egyéb mellett - például az igen magas pusztulást okozó mérgezés és a szennyezett élelem.

A görög részről koordinátorként dolgozó Victoria Saravia elmondta, hogy létrehoztak egy, az érdekelt feleket tömörítő hálózatot, melynek célja a probléma iránti figyelem felkeltése. Megtalálhatók köztük ugyanúgy magánszemélyek (pl. vadászok, farmerek), mint erdészetek, a rendőrség és más bűnüldöző szervek. A projekt során a mérgek használatának elhagyásához alternatívaként pásztorkutyákat és villanypásztort biztosítottak helyi farmereknek és gazdálkodóknak. Saravia hozzátette, hogy „a méregkereső kutyás egységek létrehozása szintén egy fontos lépés volt”. Emellett a „Return of the Neophron”olyan egységcsomagokkal látja el az erdészeteket, melyek a mérgezések során fellelhető bizonyítékok begyűjtését biztosítják, elősegítve ezzel a büntetőeljárás hatékonyságát.

A 2016 decemberéig tartó projekttől a bolgár és görög Natura 2000-es területeken élő dögkeselyű-állományok stabilizálódását várják az illegális mérgezés csökkentésén és biztonságos, alternatív élelemforrás biztosításán keresztül.

 

A keresőkutyás egységek hatékonynak bizonyulnak

Számos LIFE projekt alkalmaz kutyákat a védett fajokat is pusztító mérgezések felkutatására, mint pl. a 2014-ben befejeződött "ANTIDOTO" (LIFE07 NAT/IT/000436), és annak folytatása, a "LIFE PLUTO" (LIFE13 NAT/IT/000311).

Az ANTIDOTO célja a Spanyolországban és Olaszországban élő, elsősorban a mérgezés miatt veszélyeztetett nagytestű ragadozó emlősök, a farkas és a medve, valamint különböző dögevő madárfajok védelme. Ennek keretében létrehoztak több mérgezés elleni kutyás egységet, hogy felügyelje a mérgezések alakulását a Gran Sasso nemzeti parkban és Aragónban, továbbá, hogy az olasz nemzeti szakmai testületeket is buzdítsa a mérgezések megelőzésére tett intézkedések átvételére.

Anna Senarini, a projektek reprezentánsa elmondta, hogy az ANTIDOTO keretében két kutyás egységet állítottak fel Olaszországban, melyek a Gran Sasso nemzeti parkban dolgoznak. 2010 szeptembere és 2014 márciusa között több mint 200 keresést folytattak le. A Környezetvédelmi Minisztérium jóvoltából a program befejezése után is folytatni tudták a megkezdett munkát. A LIFE PLUTO projekt hat további egység létrehozását biztosítja, melyeket az olasz erdészeti hatóságok fognak üzemeltetni 11 különböző régióban. A legveszélyeztetettebb területeken rutin bejárásokat tartanak, de emellett azonnali kutatásokat is végeznek, ha elpusztult állatról vagy mérgezett csaliról érkezik információ.

Senarini hozzátette, hogy „a mérgezések elleni harc egyik gyenge láncszeme a szakértelem és tudás hiánya”. Emiatt az ANTIDOTO-nak olyan célzott akciói is voltak, mint egy információs kampány, vagy a programban résztvevő csoportokat (erdészetben dolgozók, állatorvosok, közhivatalok munkatársai) célzó, hét előadásból álló – a Gran Sasso és a Monti della Laga nemzeti parkban, Andalúziában és Aragónban előforduló illegális mérgezés visszaszorítását és kontrollálását segítő- továbbképzés.

A Magyarországon az MME által vezetett "HELICON" (LIFE10 NAT/HU/000019) LIFE projektben szintén van egy 2013-ban létrehozott kutyás egység, ami rendszeresen segíti a rendőrség munkáját házkutatásoknál, mondta Horváth Márton projekt menedzser. A program általános célja, hogy a nem-természetes mortalitások jelentős csökkenésével fenntartsa a magyarországi parlagi sas állomány örvendetes növekvő trendjét. A parlagi sas egy globálisan veszélyeztetett faj, melynek világállománya néhány ezer párra tehető. Magyarországon található az EU legnagyobb állománya, azonban a szándékos pusztítás, elsősorban a mérgezések által, jelentősen veszélyezteti a faj amúgy kedvező védelmi helyzetét.

"Falco" egy Békés megyei mérgezett rétisastetemmel (Fotó: Balogh Gábor).
Fotó: LIFE10 NAT/HU/000019

A projekt célkitűzése, hogy biztonságos etetőhelyeket hozzon létre és a szélesebb közönséggel is megértesse a faj védelmének fontosságát, valamint az üldöztetés lehetséges következményeit. További célok közt szerepel a résztvevő szervek felvilágosítása a ragadozók vadállományra tett és gyakran túlbecsült hatásáról és alternatív sas-barát vadgazdálkodási módszerekről. A HELICON szintén szeretné elérni, hogy az illegális tevékenységek felderítettségének és az ezeknek megfelelő büntetések kiszabásának esélye jelentősen javuljon. A fentebb leírt akciók hatására a magyarországi állomány 20%-os növekedését és az üldöztetések következtében történő pusztulások számának csökkenését várják a szakemberek a projekt ideje alatt.

...

A további példákat bemutató teljes cikk angolul itt érhető el >>

 

Forrás: European Commission / Environment / LIFE Programme

 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.