LIFE+ projektek segítik az illegális mérgezéses esetek elkövetőinek felelősségre vonását Spanyolországban és Magyarországon is

Az észak-spanyolországi Santander város bírósága bűnösnek talált egy gazdálkodót, aki mérget rakott ki ragadozók számára.

A HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt logója


Tettének következtében legalább tizenegy veszélyeztetett vörös kánya, négy keselyű, egy ölyv, egy holló, hat róka és öt kutya pusztult el. Az elkövetőt 2015. június 8-án két év börtönre ítélték, valamint a szabadulása után két évig nem gazdálkodhat és négy évre eltiltották a vadászattól is. Ezen kívül 90 270 euró (mintegy 28 millió forint), valamint további 28 500 euró (közel 9 millió forint) bírság megfizetésére kötelezték. Utóbbi összeget a vörös kánya monitorozására fordítják a következő három évben. Ez volt az eddigi legsúlyosabb büntetés az ilyen típusú bűncselekmények között Spanyolországban.

Az ügy a spanyol LIFE+ VENENO NO projekt segítségével került a bíróság elé. A LIFE+ projekt a bűnüldözési szervek, az ügyészek, a bírók és a nagyközönség figyelmét is felhívta arra, hogy mekkora veszélyt jelent a vadon élő és háziállatok számára a mérgezett csalik kontrollálatlan használata. A projekt 24 esetet juttatott bíróság elé, melyből 11 esetben született elmarasztaló ítélet, nyolc ügy pedig még folyamatban van. A LIFE+ akció indulása előtt még csak néhány mérgezéses esetben volt bírósági tárgyalás. Az ítéletek, melyek kiszabásához a projekt nagy segítséget nyújtott, visszatartó erőként szolgálhatnak a jövőben hasonló természet ellen elkövetett bűnök esetében. További információért látogassa meg a projekt honlapját.

Az esetre Valdeolea melletti kis faluban derült fény még 2011 decemberében. Miután a kantábriai helyi önkormányzat környezetvédelmi ügynökei a Guardia Civil kutyás egységével és a nemzeti természetvédelmi szolgálat (SEPRONA) munkatársaival együttműködve mérgezett madarakat és emlősöket találtak, a LIFE+ projekt keretében kidolgozott protokoll alapján kezdték meg a bíróság munkáját segítő mindenre kiterjedő vizsgálatot, és a bizonyítékok begyűjtését. A toxikológiai vizsgálatok megerősítették, hogy nagyon erős méreg felhasználása történt, a gazdálkodó farkasok ellen tett ki a csalétkeket, hogy a csikóit és borjúit megvédje.

Az ilyen és hasonló esetekben a SEO (az MME spanyol BirdLife partnere), a LIFE+ projekt kedvezményezettje a spanyol törvények által meghatározott polgári felelősségvállalás elve alapján az elpusztított faj természetvédelmi jelentőségének megfelelő büntetés kiszabását szorgalmazza. „Spanyolországban minden vadon élő élőlénynek van értéke, ami a regionális önkormányzatok tulajdonát képezik. Ezek alapján, ha elpusztítottál tizenegy vörös kányát, akkor meg kell fizetned azok ellenértékét” - fejti ki David de la Bolega projektmenedzser. „ A természetvédelmi érték régiónként változik; a legmagasabb a spanyol parlagi sasé Castilla-La Mancha tartományban, ahol 60 000 eurót (18,6 millió forint) ér minden egyes példány. Mindazonáltal mi azért hivatkoztunk a civil felelősségvállalásra a bírósági ügyben, hogy ne csak az egyes fajok hivatalos értéke legyen a mértékadó, hanem olyan tényezők is, mint a faj populációja, és a faj érdekében tett állami beruházások nagysága.”

A kantábriai ítélethirdetés egy 2015 áprilisában, Castilla-La Manchában történt esetet követett, amikor Ciudad Real-ban, egy természetvédelmi területen hat spanyol parlagi sas (Aquila adalberti) pusztult el mérgezés következtében. Az esethez, mely jelentős veszteséget okozott a faj világállománya felének otthont adó Castilla-La Manchában, a LIFE+ projekt szolgáltatta az információt a bíróságon. Az ügyben a bíróság a SEO/BirdLife Spain által indítványozott 800 000 eurós (248 millió forint) óvadékot szabott ki. Az úttörőnek számító döntés során az egyedek természetvédelmi értékét, a faj ritkaságát, a populációra gyakorolt negatív hatást és a faj védelmében dolgozó szervezetek által abba invesztált erőfeszítések nagyságát is figyelembe vették (forrás >>).

 

Hazai helyzetkép

Spanyolországhoz hasonlóan hazánkban is komoly problémát jelentenek az illegális ragadozó mérgezések, azonban nálunk sajnálatos módon az esetek kiugróan magas számának ellenére az elmúlt 10 évben egyetlen elkövetőt sem vontak még felelősségre a hatóságok. 2006 óta napjainkig összesen 243 felderített eset történt az országban, amely során összesen 736 emlős és madár pusztult el mérgezés miatt, valamint 144 db mérgezett csalétek került elő. Az esetek súlyosságát mutatja, hogy az elpusztult egyedek közül 611 védett madárfaj példánya, ebből 75 db parlagi sas, 87 db rétisas és 3 db szirti sas volt. Az elpusztult védett fajok természetvédelmi értéke eléri a 200 millió forintot.

Az esetek felderítésében komoly előrelépést jelentett a 2012-ben indult HELICON LIFE+ projekt (LIFE10NAT/HU/019). Az ennek keretében a civil és állami természetvédelem, valamint a Rendőrség között létrejött példaértékű együttműködés eredménye most kezd kibontakozni.

Az MME által koordinált projektben a hazai szakemberek létrehoztak egy országos Mérgezés-megelőzési Munkacsoportot, amely többek között kidolgozta a terepi helyszínelések, az állatorvosi vizsgálatok és rendőrségi eljárások során javasolt részletes protokollokat. Ezek tartalmával országos képzések során ismertetik meg a felderítésben részt vevő szakembereket. A nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata és az MME speciális kutyás méreg- és tetemkereső egysége folyamatos járőrözést tart a különleges madárvédelmi területeken. A fiatal parlagi sasokat pedig jeladókkal követik, hogy probléma esetén azonnal beavatkozhassanak.

Részben a projekt ezen akcióinak eredményeképpen a tavalyi évben három ügyben négy vádlottat is sikerült a bíróság elé juttatni ragadozómadarak elpusztítása miatt. Egy esetben egy Bács-Kiskun megyei hivatásos vadászt gyanúsítanak mérgezett tojások kihelyezésével, amelyek környékén egy kutya, egy borz, egy dolmányos varjú és három barna rétihéja mérgezett teteme került elő. Egy másik esetben két Jász-Nagykun-Szolnok megyei hivatásos vadászt gyanúsítanak mérgezett csalétkek kihelyezésével, amelynek következtében feltehetően két parlagi sas és számos más védett ragadozómadár is elpusztult. A harmadik eset során pedig egy Heves megyei hivatásos vadásznál tartott házkutatás során került elő tucatnyi védett madár, köztük egy parlagi sas friss preparátuma is, amelyek feltételezhetően mérgezés vagy lelövés áldozatai lettek.

A spanyolországi ítéletek mellett remélhetőleg hazánkban is születnek példaértékű ítéletek a közeljövőben, ami jelentős visszatartó erő lehet az újabb esetek elkövetésétől!

A fenti spanyol és a hazai példák jól mutatják, hogy az Európai Unió által támogatott LIFE+ projektek keretében lehetőség van olyan átütő és nehéz eredmények elérésére is, amelyekre ilyen jelentős anyagi támogatás nélkül nem lenne esélye a természetvédelmi szervezeteknek.

 

Horváth Márton
 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.