"Madarak a városban" programindító kiállítás a Hadik Kávéházban

Január 8-án számos érdeklődő jelenlétében, jó hangulatban indult útjára a „Madarak a városban” címmel fémjelzet jubileumi eseménysorozat.

A Hadik Kávéház nagylelkű felajánlásának köszönhetően megrendezésre került kiállítás-megnyitón nagyszámú érdeklődött köszönthettünk. Közel 60 fő jött el, hogy elsőként tekinthesse meg a madarakat ábrázoló alkotásokat.

A Hadik Kávéház (Fotó: Bodnár Katalin) A Hadik Kávéház kiállítótere (Fotó: Bodnár Katalin)
A három művész (Fotó: Mayer Dömötör)
A Hadik Kávéház belső tere
(Fotó: Bodnár Katalin)
A kiállítótér és a három művész
(Fotó: Bodnár Katalin és Mayer Dömötör)

 

Halmos Gergő megnyitja a kiállítást
Halmos Gergő megnyitja a kiállítást
(Fotó: Mayer Dömötör)


Halmos Gergő, az MME ügyvezetője nyitotta meg a tárlatot. Beszélt arról, hogy a jubileumi eseménysorozat célja felhívni a figyelmet arra, hogy a körülöttünk élő madarak a „városlakók” mindennapjainak éppúgy aktív részesei, mint az erdőké, mezőké, vagy vizes élőhelyeké.

„Szárnyas barátaink” nem csupán a festőket inspirálják színes és érdekes megjelenésükkel, hanem a zenei élet meghatározói is különleges hangjukkal, trilláikkal, sőt a természet ihlette tanulságos történetek fontos szereplői, melyből mind gyermekként, mind pedig felnőttként rengeteget tanulhatunk.

Ezen sugallatra kerül idén megrendezésre a „Madarak a városban” programsorozat, melynek részét képezi a madárfestmény kiállítás, eltérő stílusú, jótékonysági koncertek, mesedélutánok, játszóházak és egy interaktív „nyomozós” játék.

Péchy Tamás bemuatkozik (Fotó: Mayer Dömötör) Péchy Tamás képei (Fotó: Bodnár Katalin)
Péchy Tamás bemuatakozik
(Fotó: Mayer Dömötör)
Péchy Tamás képei
(Fotó: Bodnár Katalin)

 

A rövid megnyitó után maguk a művészek is bemutatkoztak. Péchy Tamás kezdte a sort, aki immár 40 éve tagja az MME-nek. Festeni ugyan nem tanult soha, de mindig közel érezte magához a képalkotás művészetét. Eleinte rajzolt, majd hosszú évekig fotózott és aztán festeni kezdett. Mentora és barátja volt Muray Róbert (1931-2009), aki az MME logójának megalkotója.

Kókay Szabolcs bemutatkozik (Fotó: Mayer Dömötör) Kókay Szabolcs képei (Fotó: Bodnár Katalin)
Kókay Szabolcs bemutatkozik
(Fotó: Mayer Dömötör)
Kókay Szabolcs képei
(Fotó: Bodnár Katalin)

 

Aztán Kókay Szabolcs kapott szót, aki gyermekkora óta természetkedvelő és mindig is a rajzolásnak élt. Mára szinte teljesen kitölti mindennapjait a természeti témájú képek festése, állatokat, növényeket ábrázoló illusztrációk készítése. Mielőtt azonban munkásságát egészében az alkotásnak szentelte, több évig dolgozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél és a Természetvédelmi Hivatalban is.

Kovács György képei (Fotó: Bodnár Katalin)
Kovács György képei
(Fotó: Bodnár Katalin)

 

A jelenlevő művészek sorát Kovács György zárta, aki 10 éve ragadott ecsetet először és leginkább örömszerzés céljából alkot. Az ihletet nála is a természet szolgáltatja, legfőképp a madarak, hisz gyermekkora óta az MME dombóvári csoportjában aktívan madarászik.

A csaknem zsúfolásig megtelt kiállítótérben madárhang kísérte a szemlélődőket, akiknek ha kedvük adódott akár a művészektől személyesen is kérdezhettek.

 

Közérdekű információ:

A kiállítás megtekinthető 2014. január 8. – 2014. március 2. között a Hadik Kávéházban.

 

1% az MME támogatására - www.mme.hu 1% az MME támogatási nyilatkozat - www.mme.hu

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>


Köszönjük!

 

 

MME adhat vonal: 13600/40

Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

Skrionya Barbara

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1