Madarak és Fák Napi rendezvények

A Madarak és Fák Napja alkalmából május 7-e óta változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. Eddig csaknem ezren ünnepeltek velünk.


Fotó: MME
További képek

Budapesten, a Ferencvárosi Önkormányzattal közösen átadtuk az első Madárbarát mintakertet. A park sétányai mellett felállított madárismertető táblák segítségével ezentúl bárki azonosíthatja az útjába kerülő madárfajokat, és megismerkedhet a legkülönfélébb madárvédelmi eszközökkel,
a kuvikodútól, a fecskepelenkáig. A József Attila lakótelepen Bálint Gyuri bácsi és Schmidt Egon segített kihelyezni az utolsó madárodúkat, és elültetni a madarak által kedvelt növényeket. Bízunk benne, hogy a kezdeményezést több önkormányzat is követendőnek tart majd!

A Salgótarján északi városrészéhez tartozó Eresztvényben a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet területén átadtuk a széles összefogással felújított Madárparkot. A régi táblák felújítását és az újak kihelyezését a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat támogatta. A turistautak találkozásánál található Madárparkban a Bükki Nemzeti Park munkatársai rendeztek a magyar és szlovák iskolásoknak természetismereti vetélkedőt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Budakeszi Vadasparkban és a Magyar Természettudományi Múzeumban szintén vetélkedővel vártuk a gyerekeket, de nagy sikere volt a farmosi és a fenékpusztai gyűrűzési bemutatónak, és a soproni természetfotó kiállításnak is. A börzsönyi, a farmosi madármegfigyelő túrákon több mint százan vettek részt. Keszthelyen természetvédelmi bemutató, postagalamb röptetés, kézműves foglalkozás, odúkészítés színesítette a programot. Budapesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban a solymász bemutatónak volt a legnagyobb sikere.

További programjaink:

Győr-Moson-Sopron megye
Helyszín: Sopron, TIT, Széchenyi-tér 2. II.em. előadóterem.
Időpont: május 10-17.
Nyitva tartás: H-Cs: 9-16 óra
P: 9-14 óra
hétvégén zárva
Program: természetfotó kiállítás

Pest megye
Helyszín: Apaj-puszta
Időpont: május 14. (szombat)
Program: madarász túra, a táv kb. 15 km
További információ: Lendvai Csaba, 20/322-5787

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...