Madarász kertjébe szállt le a szibériai madárritkaság

2022. január 23-án egy Kiskőrösi kertbe, Nyúl Mihály madarásztársunk udvarára látogatott el egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) – olvasható a birding.hu madártani portálon.

Feketetorkú rigó (Fotó: Nyúl Mihály/birding.hu)

A madár megfigyelése annak fényében számít szenzációnak, hogy eddig egyetlen alkalommal, 2013. márciusában, Debrecenben került elő Magyarországon. A Szibériában elterjedt faj egyedei Dél-Ázsiában telelnek, de kivételesen Európába is eljutnak rossz irányba induló példányok. Magyarország madáratlaszában itt olvashatnak a fajról: https://heyzine.com/flip-book/3861e11ab2.html#page/606 Nem kis szerencse, hogy éppen egy madárfelismerésben jártas ember udvarában csemegézik a szőlőlugason egy ennyire ritka madár! Gratulálunk a megfigyeléshez!

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.