Madarász kertjébe szállt le a szibériai madárritkaság

2022. január 23-án egy Kiskőrösi kertbe, Nyúl Mihály madarásztársunk udvarára látogatott el egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) – olvasható a birding.hu madártani portálon.

Feketetorkú rigó (Fotó: Nyúl Mihály/birding.hu)

A madár megfigyelése annak fényében számít szenzációnak, hogy eddig egyetlen alkalommal, 2013. márciusában, Debrecenben került elő Magyarországon. A Szibériában elterjedt faj egyedei Dél-Ázsiában telelnek, de kivételesen Európába is eljutnak rossz irányba induló példányok. Magyarország madáratlaszában itt olvashatnak a fajról: https://heyzine.com/flip-book/3861e11ab2.html#page/606 Nem kis szerencse, hogy éppen egy madárfelismerésben jártas ember udvarában csemegézik a szőlőlugason egy ennyire ritka madár! Gratulálunk a megfigyeléshez!

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

Madárbarát település pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.