Madarász kertjébe szállt le a szibériai madárritkaság

2022. január 23-án egy Kiskőrösi kertbe, Nyúl Mihály madarásztársunk udvarára látogatott el egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) – olvasható a birding.hu madártani portálon.

Feketetorkú rigó (Fotó: Nyúl Mihály/birding.hu)

A madár megfigyelése annak fényében számít szenzációnak, hogy eddig egyetlen alkalommal, 2013. márciusában, Debrecenben került elő Magyarországon. A Szibériában elterjedt faj egyedei Dél-Ázsiában telelnek, de kivételesen Európába is eljutnak rossz irányba induló példányok. Magyarország madáratlaszában itt olvashatnak a fajról: https://heyzine.com/flip-book/3861e11ab2.html#page/606 Nem kis szerencse, hogy éppen egy madárfelismerésben jártas ember udvarában csemegézik a szőlőlugason egy ennyire ritka madár! Gratulálunk a megfigyeléshez!

Kapcsolódó hírek

Az MME Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzést hirdet tizenévesek részére Kezdő madarász címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schmidt Egon életének 92 évében elhunyt.  Elhunyt szerettünk búcsúztatása 2023. március 10-én 11:15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozóban.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.