„Madárbarát” oszlop végzett egy fehér gólyával

Munkatársaink Jászberény határában találtak egy áramütött fehér gólyát, egy elvileg már madárbaráttá alakított oszlopon fennakadva. Ez az eset rávilágít arra, hogy a madárbarát átalakítások során nem elég a jó szándék és a rendelkezésre álló költségvetés, hanem pontosan be kell tartani a javasolt műszaki megoldásokat is. Jelen esetben ugyan kétféle madárvédelmi eszközt is felhelyeztek az oszlopra („szigetelő papucsot” és madárvédelmi burkolatot), azonban egyiket sem a megfelelő módon.

„Madárbarát” oszlop végzett egy fehér gólyával (fotó: Horváth Márton)


A szigetelő papucsot nem erre az oszloptípusra fejlesztették ki, így az utólagosan rászabott darabok nem fedték be megfelelően az oszlop keresztkarát, ami földelt kiülőhelyül szolgál a madarak számára. A madárvédelmi burkolathoz az MME és az áramszolgáltatók által javasolt műszaki megoldás szerint egy hosszabbító elemet is fel kellett volna szerelni, ami további 50 cm-en burkolta volna a vezetőt, így megakadályozta volna, hogy a gólya a hiányosan befedett keresztkaron ülve hozzáérhessen a csupasz vezetékhez.


Egy hiányzó elem miatt pusztult el a gólya


A képeken látható, hogy az oszlopon narancssárga „szigetelő papucs” és a vezető, illetve a szigetelőt felülről befedő fekete színű madárvédelmi burkolat is volt, azonban a burkolat kiegészítő hosszabbító eleme nem került fel, így egy gólya méretű madár könnyen áramütést szenvedhetett rajta.


A szigetelőt felülről befedő madárvédelmi burkolat megolvadt


Jól látható a burkolatlan oszlopszakasz
(Fotók: Horváth Márton)
.


Magyarországon az első, áramütés okozta tömeges madárpusztulásra 1980-ban derült fény, amikor a Hajdú-Bihar megyei Újtikos község határában egy rövid, 20 kV-os vezetékszakasz alatt a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei 19 egerészölyv, 1 gatyás ölyv, 4 vörös vércse, és több tucat vetési varjú tetemét találták meg. Az MME 2003-ban kezdett országos adatgyűjtésbe, amely évtől kezdődően minden évben meghirdette országos középfeszültségű oszlop felmérési (KFO) kampányát. Emellett számos további esetről lakossági vagy szakmai bejelentés során értesülünk, így például az egyik legsúlyosabb ilyen esetről is, amely során 2006 őszén mintegy 200 fehér gólya pusztult el Újtikos határában egy rövid vezetékszakaszon áramütés következtében.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Horváth Márton
A fenti kis képen az áramütött fehér gólya látható
(fotó: Horváth Márton)
Az MME Fehérgólya-védelmi programját a Cora Íz és Hagyomány üzletága,
valamint
a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja
támogatja.


Kapcsolódó hírek

A nagyfülű denevér jó állapotú erdőink fokozottan védett faja (Fotó: Forrásy Cs.)

A mérsékelt égövi denevérek között a kisebb elterjedési területtel rendelkező fajok közé, hazánkban a ritkább fajok közé tartozik. Európán kívül a Fekete-tenger környékén, illetve a Kaukázusban él.

Harkályvédelmi tréning

Az MME Harkályvédelmi Szakosztályának szervezésében az Ifjúsági Tagozat 27 jelenlegi és leendő tagja (13 Helyi Csoport képviseletében) vehetett részt egy igen jó hangulatú harkályos tréningen az október 15-17-ei hétvégén. Szállásunk a börzsönyi Hiúz házban volt, ahol első este megismerkedhettünk a Szakosztály munkájával és céljaival, Cserép György megnyitó előadásából....

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.