Madárbarát óvoda

A Madarak és Fák Napján Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter részvételével a belváros-lipótvárosi óvodások odúkat és madáretetőket helyeztek ki intézményük kertjébe.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett Madárbarát Kert program célja, hogy ösztönözze akertek, parkok, iskolák, óvodák környezetének természetbaráttá alakítását, ezzel is szemléltetve, hogy a mindennapokban is tehetünk valamit a természet védelméért. A fák és bokrok ültetésével, madárodúk, etetők kihelyezésével a városok betondzsungelében felnövő gyerekek is egy kicsit közelebb kerülhetnek a természethez.

A Madárbarát Kert program egybevág a környezetvédelmi tárca azon törekvésével, hogy a környezeti nevelés az óvodától a felsőoktatásig mindenütt jelen legyen a hazai oktatásban.

Persányi Miklós miniszter a 2004. évi illetmény-növekményét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részére ajánlotta fel. A támogatás segítségévek az egyesület óvodák és iskolák részére kívánja biztosítani a lehetőséget, hogy környezetüket madárbaráttá alakíthassák át. Az ezzel kapcsolatos felhívásunkat honlapunkon közzétesszük. [munkatársunktól]

További információ:
Madárbarát kert

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.