Madárbarát óvodák miniszteri támogatással

A napokban csatlakozott a százötvenedik óvoda a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert elnevezésű programjához. Az MME több száz ingyenes madárodúval, etetővel, madárvédelmi és természetvédelmi kiadvánnyal látta el a jelentkezőket.

Az akciót Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter támogatása tette lehetővé, aki a 2004. évi illetmény-növekményét ajánlotta fel a Madártani Egyesület Természet Szolgálatában Alapítványának.

A két éve indult madárvédelmi programnak ma már csaknem 2400 regisztrált résztvevője van. A közintézmények, önkormányzatok, iskolák és óvodák mellett sok száz magánszemély kertjében is látható a Madárbarát kert feliratú tábla, ami tanúsítja, hogy tulajdonosa gondoskodik élőhelyről, búvóhelyről, táplálékról a madarak számára.

A mostani akció során az összes jászebrényi óvoda madárbarát kertet alakított ki az udvarán.

Bár az ez évre szánt támogatási keret kimerült, az MME továbbra is örömmel fogadja az óvodák és iskolák jelentkezését a Madárbarát kert programra. Nekik térítés ellenében tudnak madárvédelmi eszközöket biztosítani.

További információ:
Madárbarát kert

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.