Madárfestmények ismét Budapesten

2014. szeptember 24-én nyílik az idei év második madárfestmény kiállítása Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az apropó – mint ismeretes –, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fennállásának 40. évfordulója, és a címe, melynek keretében ez a program is szerveződik: "Madarak a városban".

Madárfestmények a Természettudományi Múzeumban.

Idén immáron másodszor olyan neves művészek képeit tekinthetik meg, mint Kókay Szabolcs, Kovács György, Péchy Tamás. A művészek mindegyike valamilyen módon kötődik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, és munkásságukban jelentős szerepet kapnak a madarak.

Néhány szó a festőkről

Péchy Tamás például 1974 óta tagja az egyesületnek, majd 1985-től főállású dolgozója. Idejének nagy részét a természetben tölti. Festeni autodidakta módon tanult, és amikor ideje engedi, a saját örömére fest.

Kókay Szabolcs gyermekkora óta foglalkozik madarakkal és a természettel, 1989 óta tagja az MME-nek. Rajzolni mindig is szeretett, de ez a két tevékenység csak 20 éves korában fonódott össze. 2001 óta főállású illusztrátorként és festőművészként dolgozik.

Kovács György általános iskolás kora óta tagja Madártani Egyesületnek. Amikor 2002-ben festeni kezdett, nem volt kérdés, hogy fő témájának a madarakat választja. A festésben az önkifejezést találja meg, és igazi értelmének azt tartja, ha képeivel másoknak örömet tud szerezni.

A tárlat 2014. szeptember 24. és november 2. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitót 2014. október 8-án tartjuk a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában, melynek programja a következő.

A megnyitó programja

17:30 - A megnyitó beszédet Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója mondja.
17:35 - Bemutatkoznak az alkotók és beszélnek a madarak és az egyesület iránti kötődésükről.
17:50 - Kötetlen beszélgetés a művészekkel egy tea és némi teasütemény kíséretében.
18:30 - Aki kedvet érez, szeretettel látjuk a Budapesti Helyi Csoport októberi előadásán, melynek témája az év hüllője, a mocsári teknős. A meghívott előadó, Becsei Katalin az MME Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának vezetőségi tagja.

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1