Madárfestmények ismét Budapesten

2014. szeptember 24-én nyílik az idei év második madárfestmény kiállítása Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az apropó – mint ismeretes –, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fennállásának 40. évfordulója, és a címe, melynek keretében ez a program is szerveződik: "Madarak a városban".

Madárfestmények a Természettudományi Múzeumban.

Idén immáron másodszor olyan neves művészek képeit tekinthetik meg, mint Kókay Szabolcs, Kovács György, Péchy Tamás. A művészek mindegyike valamilyen módon kötődik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, és munkásságukban jelentős szerepet kapnak a madarak.

Néhány szó a festőkről

Péchy Tamás például 1974 óta tagja az egyesületnek, majd 1985-től főállású dolgozója. Idejének nagy részét a természetben tölti. Festeni autodidakta módon tanult, és amikor ideje engedi, a saját örömére fest.

Kókay Szabolcs gyermekkora óta foglalkozik madarakkal és a természettel, 1989 óta tagja az MME-nek. Rajzolni mindig is szeretett, de ez a két tevékenység csak 20 éves korában fonódott össze. 2001 óta főállású illusztrátorként és festőművészként dolgozik.

Kovács György általános iskolás kora óta tagja Madártani Egyesületnek. Amikor 2002-ben festeni kezdett, nem volt kérdés, hogy fő témájának a madarakat választja. A festésben az önkifejezést találja meg, és igazi értelmének azt tartja, ha képeivel másoknak örömet tud szerezni.

A tárlat 2014. szeptember 24. és november 2. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitót 2014. október 8-án tartjuk a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában, melynek programja a következő.

A megnyitó programja

17:30 - A megnyitó beszédet Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója mondja.
17:35 - Bemutatkoznak az alkotók és beszélnek a madarak és az egyesület iránti kötődésükről.
17:50 - Kötetlen beszélgetés a művészekkel egy tea és némi teasütemény kíséretében.
18:30 - Aki kedvet érez, szeretettel látjuk a Budapesti Helyi Csoport októberi előadásán, melynek témája az év hüllője, a mocsári teknős. A meghívott előadó, Becsei Katalin az MME Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztályának vezetőségi tagja.

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.